gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Zapojte se do dějepisné soutěže Šumná Ostrava 2016!

Termín konání akce: 21.9.2016 - 14.10.2016

S radostí informujeme milovníky historie z řad studentstva, že naši kolegové z Wichterlova gymnázia za podpory statutárního města Ostravy pro vás připravili další ročník zábavné dějepisné soutěže Šumná Ostrava. Je určena pro ty z Vás, kterým dějepisné učebnice nedostačují a chtějí se o historii a našem městě dozvědět víc... Zadání si pohodlně stáhnete z internetu, vytisknete je, odpovědi na otázky vyplníte doma či v ulicích Ostravy a řešení zašlete organizátorům do 14. října.

Letos se soustředíme na dobu panování Františka Josefa I., od jehož smrti letos uplyne rovných sto let. Období vlády Františka Josefa I. představuje v dějinách Ostravska epochu zásadního zlomu. Jen málo významná Moravská Ostrava prodělala explozivní vývoj od poddanského města v nejvýznamnější průmyslové centrum celé monarchie. V soutěžních otázkách zavítáme mezi ostravské archiváře, začteme se do textů starých školních kronik, pokusíme se zorientovat ve starých mapách. Řešitelé letošního ročníku Šumné Ostravy se také vydají na cestu proti toku času. Teleportace nás přenese do roku 1906 a my podnikneme malou procházku Přívozem a Moravskou Ostravou.

Soutěžní zadání si stahujte v příloze článku na Moderních dějinách.cz ZDE.

Soutěž probíhá ve dvou kategoriích:
Kategorie 1 – ZŠ, žáci 6. – 9. tříd a žáci nižších stupňů víceletých gymnázií
Kategorie 2 – žáci 1. – 4. tříd středních škol, popřípadě kvint až oktáv víceletých gymnázií

Svá řešení zasílejte do 14. 10. 2016 na adresu: Šumná Ostrava, Wichterlovo gymnázium,Čs. exilu 669,Ostrava-Poruba, 708 00 nebo doručte osobně na vrátnici školy.

Třicet nejlepších řešitelů postupuje do finále, které se uskuteční ve v na začátku listopadu letošního roku.

Za realizační tým Šumné vám hodně štěstí přeje Pavel Měrka, autor letošních otázek.

Poděkování organizátorů patří v řadě Archivu města Ostravy, jmenovitě ředitelce PhDr. Blaženě Przybylové a archiváři Mgr. Jozefu Šerkovi. Archiváři nám poskytli celou řadu dobových dokumentů a byli nám nápomocni i metodicky. Některé fotografie publikované v soutěžních otázkách jsou ve sbírkách Ostravského muzea. I jemu patří dík.

Petr Šimíček

  • Publikováno: 21.9.2016

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba