gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

DOFE - MEZINÁRODNÍ CENA VÉVODY Z EDINBURGHU NA NAŠÍ ŠKOLE!

Představujeme vám nový projekt na naší škole DofE: The Duke of Edinburgh´s international award, výzvu pro mladé lidi, program osobního rozvoje.

Mezinárodní cena vévody z Edinburghu (DofE) je jeden z celosvětově nejvýznamnějších programů neformálního vzdělávání, který založil před více než 60 lety Princ Philip, vévoda z Edinburghu, manžel britské královny Alžběty. Mladí lidé ve věku 14 až 24 let jsou skrze něj motivováni k cílevědomosti, solidaritě, zdravému životnímu stylu a zájmu o své okolí. V současnosti se programu DofE účastní 1,3 milionů lidí ve více než 130 zemích světa. V České republice má program 25letou tradici a účastní se jej přes 4000 žáků a studentů. Program funguje na 200 místech po celé republice. Mezi institucemi, které program poskytují, jsou základní a střední školy, neziskové organizace, dětské domovy i střediska volného času.

Program spočívá v pravidelném plnění aktivit ve 3 oblastech: pohybu, dovednosti a dobrovolnictví. Každý účastník si sám stanovuje aktivity v jednotlivých oblastech a také cíle, kterých chce ve svých aktivitách dosáhnout. Každé ze zvolených aktivit se poté věnuje aspoň jednu hodinu týdne. Dobu trvání programu si účastníci určují zvolením úrovně. DofE má bronzovou (6 měsíců), stříbrnou (minimálně 12 měsíců) a zlatou úroveň (minimálně 18 měsíců). Účastníci se také na závěr programu vydají v týmu na dobrodružnou expedici do přírody, aby získali i další užitečné dovednosti. Po celou dobu trvání programu jim pomáhají vyškolení vedoucí, kteří plní funkci mentora. Absolventi programu získávají prestižní ocenění, které jim dává výhodu v profesním i osobním životě. Ocenění uznávají zahraniční univerzity a je to skvělá položka v životopise. Více informací můžete získat na www.dofe.cz.

Proč se přidat?

  • DofE je výzva, ale také zábava.
  • program je určený pro každého.
  • DofE není soutěž (každý, kdo program zvládne, je vlastně nejlepší).
  • budete oceněni za to, že se něčemu dlouhodobě věnujete i mimo školu.
  • každý máte v něčem talent, díky DofE ho můžete objevit a rozvíjet.
  • program je dobrovolný, cíle si stanovujete sami.


Jak se zapojit?

Jestli uvažujete o zapojení do programu nebo byste chtěli víc informací, obraťte se na vedoucí programu (p. profesorky Sedláčkovou a Kolaříkovou). Zapojit se můžete kdykoliv, ale ideální je podzim, abyste mohli splnit všechny své cíle do konce školního roku.

Těšíme se na vás!

Mgr. Ivana Sedláčková

  • Publikováno: 14.9.2021

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba