gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Výrazný úspěch Kristýny Hynkové v soutěži Člověka v tísni

Termín konání akce: 3.3.2014

Kristýna Hynková získala v konkurenci středoškolských studentů z celé republiky krásné 2. místo v literární soutěži "Stíny minulosti", organizované Člověkem v tísni ve spolupráci s týdeníkem Respekt. Kristýně blahopřejeme a přetiskujeme její text o soutěži, slavnostním vyhodnocení a motivech, které ji k účasti v soutěži vedly.

Jak ovlivňuje komunistická minulost naši současnost?
Dotýká se i vaší rodiny?
Jak by se s obdobím komunistického režimu měla společnost vyrovnat?
Jak posuzovat míru selhání a vinu konkrétních osob?


Takto zněly otázky, nad nimiž se měli zamyslet účastníci studentské literární soutěže, jejíž téma letos znělo „Stíny minulosti“. Soutěž projektu Příběhy bezpráví, již uspořádala organizace Člověk v tísni ve spolupráci s týdeníkem Respekt, probíhala od 1. listopadu 2013 do 6. února 2014.

Do soutěže bylo celkem zasláno 94 prací, jež hodnotila odborná porota ve složení dvou zástupců týdeníku Respekt - Marka Švehly (zástupce šéfredaktora), editora Ivana Lampera a ředitele programu Jeden svět na školách Karla Strachoty.
 
Vyhlášení výsledků soutěže proběhlo 3. března 2014 během slavnostního zahájení 16. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět v pražské Lucerně.

Se svou esejí s názvem „Nechtěné dědictví“ jsem obsadila krásné druhé místo. Do soutěže jsem se zapojila, neboť se již dlouhou dobu zajímám o moderní dějiny naší země. Myslím, že je v našem vlastním zájmu, abychom nezapomínali a neignorovali svou minulost, jelikož nás ovlivňuje mnohem více, než jsme mnohdy ochotní si připustit.

Kristýna Hynková

Odkaz na články v Respektu a na webu Člověka v tísni Jeden svět na školách (v obou si můžete práci kliknutím na jméno autorky otevřít a přečíst).

Za dějepisnou komisi Petr Šimíček

  • Publikováno: 9.3.2014

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba