gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Studentská konference GOH a PANTu "Češi v exilu"

Termín konání akce: 2.4.2014 - 3.4.2014

Naše gymnázium ve spolupráci s Občanským sdružením PANT pořádá již IX. ročník středoškolské studentské konference v Ostravě. Koná v rámci projektu Moderní dějiny do škol, který je financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR a bude tematicky zaměřena na exil v dějinách moderního Československa.

Studentské konference na Gymnáziu Olgy Havlové mají letitou tradici, první se konala v roce 2006, po ní následovaly každoročně další, již dvoudenní - vždy tematicky zaměřené na události dějin 20. století, pokrývaly tak postupně ve vymezených časových úsecích jednotlivá zásadní údobí. V prvních letech tato jedinečná setkávání tradičně podporoval Magistrát města Ostravy, proto byla témata prvních pěti ročníků zaměřena výrazně regionálně. Poté jsme již volili téma obecnější, zaměřovali jsme se na konkrétní fenomény (lágry v totalitních režimech, undreground a druhá kultura, odsun Němců) a v tomto trendu chceme pokračovat i nadále. Občanské sdružení PANT je spoluorganizátorem posledních ročníků konferencí a díky svým aktivitám je nyní posouvá na celorepublikovou úroveň.

Letos se konference koná opět jako jedna z aktivit projektu Občanského sdružení PANT "Moderní dějiny do škol", který získal grantovou podporu OPVK ESF. Tato skutečnost se promítla do koncipování konference, která je pilotní aktivitou, na níž v projektu navazuje aktivita další - studentské minikonference na pilotních školách. Ostravské konference se proto vždy účastní učitelé z jiných částí republiky (ze škol zapojených do projektu), kteří v průběhu roku s naší podporou organizují se svými studenty vlastní jednodenní studentské minikonference na svých školách. Ty jsou tedy další významnou aktivitou projektu Moderní dějiny do škol, jejich smyslem je rozšířit tuto netradiční a velmi efektivní metodu vzdělávání také do jiných škol v České republice.

Přehledné články o jednotlivých uskutečněných konferencích i minikonferencích s odkazy na konferenční sborníky a fotogalerie najdete v souvisejících odkazech na konci článku.

Tématem letošní konference „Češi v exilu“ na Gymnáziu Olgy Havlové v Ostravě bude emigrace a exil v dějinách moderního Československa. Naším záměrem je představit studentům nejen základní historická fakta o příčinách a podobách jednotlivých exulantských vln, ale rovněž je vést k zamyšlení nad konkrétními příběhy, jedinečnými osudy, motivacemi, očekávaními a nadějemi, se kterými lidé do emigrace odcházeli. Co získali a o co přišli... Nabídneme studentům a jejich učitelům pestrý program, zaměřený na různé přístupy a metody práce - historickou přednášku, pracovní dílny zaměřené na práci s prameny, setkání s několika vzácnými pamětníky, projekci dokumentárního filmu a především prostor pro otevřenou diskusi. Součástí programu bude také kulturní večer pro účastníky konference, koncert legendární undergroundové skupiny Velvet Underground Revival Band, jejiž repertoár studentům pomůže pochopit, jak silným lákadlem byla pro mladé lidi v normalizačním Československu svoboda na Západě, reprezentovaná právě americkou hudební scénou. Tato svoboda a nespoutanost svobodné společnosti mnohým ulehčila rozhodování, zda odejít či ne.

Program studentské konference
2. - 3. 4. 2014

I. den
9.00 zahájení
9.20 / 10.20 úvodní přednáška Adama Drdy
10.20 / 10.45 přestávka, občerstvení
10.45 / 11.45 workshopy
Milan Hes (Dopisy přes oceán - profesor Erazim Kohák na vlnách Svobodné Evropy)
Marcel Mahdal (Svědectví Pavla Tigrida)
Hana Kurillová (Češi ve Vídni, Nachtasyl)
12.00 / 12.45 oběd
12.45 / 13.45 workshopy II.
13.45 / 14.10 příběh Hannah Novak - americká studentka Gymnázia Olgy Havlové o svých českých kořenech
14.10 / 15.45 moderovaná debata o životě v exilu a Československém dokumentačním středisku s Vilémem Prečanem

20.00 – kulturní večer - hudební klub Barrák OstravaVelvet Underground Revival Band

II. den
9.00 zahájení
9.10 / 10.10 projekce filmu o vídeňském Nachtasylu
10.10 / 11.10 beseda s Miroslavem Skalickým – „Skalák“ o životě v exilu
11.10 / 11.30 přestávka
11.30 / 12.30 workshopy III.
12.30 / 13.30 oběd
13.00 / 14.00 povídání se spisovatelem, exulantem a ostravským rodákem Ivanem Binarem
14.00 zakončení

Všechny debaty moderuje Petruška Šustrová.

Akce se koná v rámci projektu „Moderní dějiny do škol“, který je financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.

Petr Šimíček a Jiří Sovadina

  • Publikováno: 28.3.2014

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba