gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Studenti zabodovali v krajském kole SOČ

Do krajského kola 33. ročníku Středoškolské odborné činnosti, které proběhlo 17. května v prostorách Vysoké školy báňské – Technické univerzity, se letos z okresního kola probojovalo hned pět našich studentů. To samo o sobě je velkým úspěchem, ale ještě větší radost máme z toho, že z této pětice dva postupují do celostátního kola přímo, tři zbývající jsou k postupu doporučeni!

V celostátním kole nás bude reprezentovat Barbora Čechová se svou vysoce odbornou prací na téma „Sérioví vrazi“, ve které např. pracuje s dosud nepublikovanými snímky mozků sériových vrahů, které jí pro potřeby její práce zaslal uznávaný vědec přednášející forenzní psychologii na univerzitě v USA. Barbora zaujala porotu krajské soutěže nejen precizností a nezvyklou odborností své práce, ale i profesionálním a kultivovaným projevem a pohotovostí v odpovědích na položené otázky. Druhou studentkou, která se může těšit na celostátní klání budoucích vědců, je Lucie Burianová, autorka práce o vulgarismu, jejímž cílem je vysvětlit příčiny vzrůstající vulgárnosti ve vyjadřování mladých lidí. Zajímavou součástí její práce je srovnání četnosti užití vulgárních projevů v českých filmech pro teenagery v minulosti a dnes. Velmi podnětné jsou i závěry jejího průzkumu mezi dětmi v mateřské škole, ve kterém se pokusila odpovědět na otázku, jaký vliv na užívání vulgarismů v předškolním věku má vzor z rodinného prostředí a vrstevnické skupiny. Výběrem tématu a perfektní prezentací oslovila Lucka nejen porotu, ale i přítomné publikum.

Do celostátního kola jsou dále doporučeny práce Veroniky Landové, Hany Slaninové a Jana Plháka. O tom, jestli se tito studenti nakonec zúčastní nejvyššího kola, teprve rozhodne celostátní porota. Veronika Landová se ve své práci s názvem „Facebook – dobrý sluha, ale zlý pán“ věnuje skutečně aktuálnímu fenoménu současnosti, nebojí se experimentovat a vytvářet hypotézy o vzniku závislosti na sociálních sítích, Hana Slaninová přináší neotřelé a provokativní odpovědi na otázku, v koho nebo co věří Češi na počátku 21. století a Jenda Plhák se ve své práci „Co s milionem?“ pouští do ekonomické oblasti. Všichni tři soutěžící zaujali porotou kvalitou svých prací, aktuálností témat a profesionální prezentací, proto by si postup do celostátního kola jistě zasloužili.

Jsme právem pyšní na takové studenty, kteří jsou schopni jít za hranice běžných studijních povinností a věnovat svůj čas těmto aktivitám. Děkujeme soutěžícím za vzornou reprezentaci školy a do dalšího kola soutěže přejeme hodně štěstí!
 

Jana Huvarová

 

  • Publikováno: 27.5.2011

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba