gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Studenti prvních ročníků v ostravské vědecké knihovně

Termín konání akce: 19.11.2013

Studenti letošního prvního ročníku a kvint navštívili v průběhu listopadu ostravskou vědeckou knihovnu a vyslechli si poutavou přednášku o dějinách knihy.

V průběhu dopoledne se studenti našich prvních ročníků měli možnost seznámit s možnostmi, které čtenářům nabízí ostravská vědecká knihovna. Prohlédli si bohatý fond novin a časopisů, zalistovali vzácnými knižními exempláři a působivými faksimile starých literárních památek. Seznámili se s možnostmi vyhledávání informací, pátrali ve sbírkách knihovny, jež v dnešní době čítají více než milion knižních titulů.

V nádledující části dopoledne si pak žáci vyslechli zajímavou přednášku o vzniku písma a vývoji knižní kultury, nechyběl ani krátký film seznamující diváky se samotnou výrobou knihy. Jako příjemné zpestření tématu zazněly i některé knižní "nej", např. nejmenší či naopak největší kniha na světě, nejdráž prodaný knižní titul apod. Studenti měli rovněž možnost prohlédnout si speciální knihy pro nevidomé, vytvořené v tzv. braillově písmu. Domníváme se, že návštěva vědecké knihovny hned v prvním ročníku středoškolského studia je pro žáky přínosná, a to zejména v době, kdy se stalo zcela běžným nahrazovat seriózní, odborné studijní prameny pochybnými informacemi nalezenými v nespolehlivých internetových zdrojích. Nemluvě ani o tom, jak byl pobyt mezi knihami povznášející...

  • Publikováno: 19.11.2013

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba