gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Setkání s historií, pamětníky a knihou "Abychom nezapomněli"

Termín konání akce: 7.11.2013

Ve čtvrtek 7. listopadu 2014 se na gymnáziu v Ostravě-Hrabůvce uskutečnila ojedinělá akce, během níž také naši studenti vyslechli svědectví pamětníků, kteří prošli peklem nacistických či komunistických vězení a táborů, zhlédli animované i dokumentární filmy a seznámili se se vzácnou publikací - mezinárodní čítankou "Abychom nezapomněli".

Unikátní akci připravili pedagogové Gymnázia v Ostravě-Hrabůvce v čele s učitelem dějepisu Vojtěchem Vlčkem nejen pro studenty své, ale rovněž pro žáky dalších dvou ostravských škol - Biskupského gymnázia a Gymnázia Olgy Havlové. Do akce se zapojili studenti čtyř ročníků vyššího gymnázia a kvart.

Ranní program zahájili pamětníci svým vyprávěním a besdami se studenty. Ti mohli během dopoledne navštívit vybrané dvě třídy (celkem jich bylo nachystáno sedm), v níž jednotliví svědci minulosti vyprávěli svůj životní příběh. Mohli se tak zaposlouchat do slov o životě za II. světové války, za Protektorátu, do líčení o každodenní realitě ghett či koncentračních táborů - Michal Salomonovič, Luděk Eliáš, Zuzana Skácelová. Jiní pamětníci pak vzpomínali na období komunistické totality, poúnorové represe, činnost StB, politické procesy, život v táborech či v útvarech PTP - Leo Žídek, Zdeněk Růžička, Rostislav Sochorec, nebo na těžké dětství dcery politického vězně v 50. letech 20. století - Eva Langrová.

V další části setkání studenti zhlédli na dokumentární a kreslené filmy k tématu ("Postavení mimi hru" a filmy z Post Bellum). Na projekce navázala prezentece nové knihy - Mezinárodní čítanky "Abychom nezapomněli - Výpověď o totalitě v Evropě". Publikace je vzácným souborem vzpomínek pamětníků 16 zemí střední a východní Evropy na hrůzy nacismu a komunismu, vydala ji Platforma evropské paměti a svědomí. Knihu studentům představila Dr. Neela Winkelmannová, výkonná ředitelka Platformy evropské paměti a svědomí. Ukázku z knihy, příběh z období velkého hladomoru na Ukrajině pak přečetl herec Divadla Petra Bezruče Norbert Lichý.

Bližší informace o publikaci najdete ZDE

Petr Šimíček


 

  • Publikováno: 8.11.2013

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba