gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Průvodce přírodou krajiny mého domova

Termín konání akce: 1.9.2020 - 18.12.2020

V rámci biologického semináře jsme měli za úkol objevovat a zdokumentovat přírodu poblíž našeho bydliště. Podnikli jsme dvě či více biologických výprav do vzdálenosti 5 a 10 km, během kterých jsme zkoumali a poznávali zajímavé přírodní úkazy, rostliny a živočichy. Zároveň jsme si vybrali pro nás nejzajímavější a nejdůležitější organismus (tzv. rodinné stříbro), tedy něco, o čem si myslíme, že je pro člověka a přírodu velice důležité a cenné, blíže jsme jej popsali, zjistili jeho historii, využití a význam.

Pro mě je rodinným stříbrem včela medonosná, která je důležitou součástí celých ekosystémů již odpradávna. Abych lépe pochopila hierarchii včel a mohla ji spolehlivě odprezentovat třídě, zařídila jsem si prohlídku zazimovaných včelích úlů s majitelem, který mi o něco víc přiblížil jejich zajímavý život.

Pro své poznávací výpravy jsem si zvolila přírodní rezervaci Turkov, Štěpán, CHKO Poodří – Rezavka a Kozmické ptačí louky. Abych zvýšila pravděpodobnost nálezu ještě nezdokumentované fauny a flóry, vydala jsem se na daná území dvakrát či třikrát. S sebou jsem si brala prázdné ampulky na případné vzorky, lupu a fotoaparát. Na základě zpozorovaných biologických nálezů jsem vytvořila seznam významných, chráněných nebo jinak zajímavých organismů. Někteří živočichové byli velmi plaší a zmizeli v trávě nebo ve vodě dřív, než jsem je stihla vyfotit. Takto jsem přišla o fotku vzácné vydry říční, želvy bahenní a ledňáčka říčního, které jsem měla to štěstí vidět na Kozmických loukách.
Za sebe i za své spolužáky mohu potvrdit, že nám tyto poznávací výpravy umožnily se zorientovat v ekosystému a nalézt organismy, o kterých jsme nevěděli, že se tak blízko našeho domova nacházejí.

Ukázku z poznávacích výprav do přírody krajiny mého domova si můžete prohlédnout v přiloženém průvodci.

Veronika Prokopová, 7.A
 

  • Publikováno: 5.1.2021

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba