gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Přednáška Živé pochodně, následovníci Jana Palacha

Termín konání akce: 26.3.2014

 Dne 26. března připravilo Občanské sdružení PANT také pro studenty našeho gymnázia projekci dokumentárního snímku Jan Zajíc - pochodeň č. 2, která byla spojená s přednáškou historika Petra Blažka a prohlídkou výstavy Příběh Jana Zajíce. 

Výukového programu Film a dějiny se zúčastnilo 60 seminaristů dějepisu ze čtyř ostravských škol: Gymnázia Olgy Havlové, EDUCAnet, Pavla Tigrida a Wichterlova gymnázia. Program v kavárně ostravského Domu knihy -  Knihcentrum zahájil předseda Občanského sdružení PANT Petr Pánek. Následovala projekce krátkého dokumentu Jan Zajíc - pochodeň č. 2, který vznikl v rámci dokumentárního cyklu Sami proti zlu

Stěžejním bodem programu byla skvělá přednáška historika z Ústavu pro studium totalitních režimů Petra Blažka. V úvodní části si studenti prohlédli multimediální web janpalach.eu. Poté se Petr Blažek věnoval objasnění původu sebeupalování jako formy politického protestu. Historik posluchače seznámil s prvními pochodněmi (Vietnam, USA), absolutní obětí Ryszarda Siwce a samozřejmě s osudy Jana Palacha a Jana Zajíce. Petr Blažek také studentům představil výsledky svého dosavadního bádání, když promluvil o neznámých osudech dalších „živých pochodní“ v Československu a zemích východního bloku.

Následovala diskuse a individuální prohlídka výstavy Příběh Jana Zajíce. Zcela unikátním závěrem emocemi nabitého programu se stalo setkání se sourozenci Jana Zajíce, panem Jaroslavem a Martou Janasovou, kterým srdečně děkujeme za jejich účast.

 

 

  • Publikováno: 26.3.2014

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba