gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Přednáška Daniela Kroupy v rámci divadelního festivalu “Dream factory Ostrava”

Termín konání akce: 6.6.2014

HAVLOVA ESEJ "MOC BEZMOCNÝCH" A DOBA JEJÍHO VZNIKU - Dne 6. 6. 2014 jsme se studenty společenskovědního a historického semináře (septimy A, B, 2.A) a s jednotlivci ze sexty B navštívili přednášku filozofa, disidenta a signatáře Charty 77 Daniela Kroupy ve Staré Aréně. Tématem přednášky byl život disentu za normalizace, Charta 77, osobnost Václava Havla a jeho eseje.

Daniel Kroupa nás vtáhl do atmosféry bytových filozofických seminářů, které do listopadu 1989 sám pořádal podle vzoru Jana Patočky. Studentům se snažil popsat dobu, v níž se někteří lidé dokázali vzepřít komunistické moci a životu v totalitě tím, že kladli důraz na slušnost, solidaritu a lidská práva. Po přednášce následovala diskuze se studenty.

Daniel Kroupa (1949) – disident, filozof, signatář Charty 77, v 80. letech vedl filozofický bytový seminář. Režim mu dovolil vykonávat zprvu pouze manuální profese: čistič výloh, sanitář, topič v kotelně. Po smrti Jana Patočky v roce 1977 se Daniel Kroupa rozhodl, že se bude snažit mezi mladými lidmi udržet myšlení nezávislé na komunistické oficiální doktríně, a založil si vlastní filozofický seminář, kterým do listopadu 1989 prošlo asi padesát lidí. Během revoluce v listopadu 1989 byl činný ve vedení Občanského fóra, v politice se angažoval i v následujícím období (poslanec, senátor), spoluzaložil pravicovou stranu ODA. Dnes je vysokoškolským pedagogem, vedoucím katedry politologie a filozofie na univerzitě v Ustí nad Labem.

Přednáška byla realizována ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla.

Předmětové komise JČ,D,ZSV

  • Publikováno: 8.6.2014

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba