gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Ocenili jsme politického vězně komunistického režimu

Termín konání akce: 24.6.2014

Společnost Člověk v tísni každoročně připomíná Den památky obětí komunismu - výročí popravy Milady Horákové, celorepublikovou kampaní Proti ztrátě paměti. V letošním roce jsme se zapojili do nové akce a předali jsme pamětníkovi, se kterým dlouhá léta spolupracujeme a který k nám chodí besedovat o zkušenostech s komunistickým bezprávím, pamětní medaili s nápisem „I díky Vám jsme svobodní“. Naše volba padla na pana Zdeňka Růžičku, politického vězně 50. let a člena Konfederace politických vězňů ČR. Jsme přesvědčeni o tom, že takovéto ocenění člověka, kterého totalitní režim na léta v mladém věku připravil o rodinu, přátele i možnost spokojeného života, jistě potěšilo.

Slavnostní předávání se odehrálo na půdě školy v úterý 24. června 2014 v dopoledních hodinách. Zúčastnili se jej studenti, ředitelka školy, učitelé dějepravy a dokumentaristka Monika Horsáková, která pro O.s. PANT natočila se studenty oboru audiovizuální tvorby Slezské univerzity v Opavě o Zdeňkovi Růžičkovi dokumentární snímek

Program slavnostního setkání
Představení Zdeňka Růžičky, jeho biografický medailon, Kristýna Hynková - Nechtěné dědictví - závěrečná pasáž ze studentské práce, která obsadila v literární soutěži Člověka v tísní "Stíny minulosti" 2. místo. Samotné slavnostní předání pamětní medaile.

       

Příběh Zdeňka Růžičky v kostce
Byl zatčen nedlouho po svém bratrovi, bývalém vězni nacistického koncentračního tábora v Buchenwaldu, který se dostal do vyšetřovací vazby na podzim 1949. Oba byli po tvrdých výsleších na ostravské StB zařazeni do politického procesu Buchal a spol. Tento největší politický proces na Ostravsku přímo navazoval na pražský monstrprocesproces s Miladou Horákovou a spol. Vykonstruovaná obvinění z protistátní činnosti vedla nakonec ke čtyřem rozsudkům smrti, celkem padlo 87 trestů. Zdeněk Růžička byl v tomto „divadelním“ procesu odsouzen na 14 let a jeho bratr Miroslav na 16 let vězení. Oba potom skončili v pekle jáchymovských uranových lágrů. Zdeněk byl propuštěn na základě amnestie po více než deseti letech věznění. Bratr Miroslav zemřel čtyři roky po návratu z vězení. Zdeněk dnes žije v Ostravě a se svým příběhem seznamuje již po léta studenty základních a středních škol.

Petr Šimíček

  • Publikováno: 25.6.2014

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba