gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Ocenění úspěšných řešitelů matematických soutěží

14. května 2014 v Domě dětí a mládeže v Ostravě-Porubě proběhlo slavnostní ocenění nejlepších soutěžících okresních kol Matematické olympiády a Pythagoriády. Žáci ZŠ a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií si převzali diplomy, hry a upomínkové předměty s logem města Ostravy. Slavnostního odpoledne se kromě oceněných žáků zúčastnily také zástupkyně odborné poroty matematických soutěží a zástupkyně Domu dětí a mládeže, ale i rodiče, kteří mohou být na své děti právem pyšní! 
Odpoledne zpříjemnili svým vystoupením členové Sboru Gymnázia Olgy Havlové pod vedením Mgr.Olgy Blažkové.

Matematická olympiáda – okresní kolo 63. ročníku

Domácí kolo této náročné matematické soutěže vypracovalo 15 našich primánů. Museli se poprat se čtyřmi až šesti příklady, jejichž řešení není vždy snadné a vyžaduje detailní zápis všech matematických myšlenek. V okresním kole pak řešili ve dvouhodinovém limitu tři úlohy zaměřené na schopnost logického úsudku. Ve vyšších ročnících často není výsledkem číslo, ale důkaz, v každém případě se žádá podrobné zdůvodnění myšlenkového postupu. Stát se úspěšným řešitelem za Ostravu je velký úspěch, o to větší úspěch je, že na úžasném prvním a druhém místě se v kategorii 6. tříd umístili dva primáni našeho gymnázia.

1. místo
Aneta Pchálková
prima B 
2. místo
Ondřej Hráček
prima A
 
 
úspěšní řešitelé
Martin Cmiel – prima A
Barbora Říhová – prima A
Beáta Polášková – prima B
Vojtěch Řezáč – prima A
Marie Linzerová – prima A

 

Pythagoriáda – okresní kolo 37. ročníku
Aby byl řešitel úspěšný v Pythagoriádě, musí ve školním kole vypočítat správně alespoň devět příkladů z patnácti zaměřených na logické uvažování a prostorovou představivost. V okresním kole pak opět řeší úlohy a porovnává své matematické síly se svými vrstevníky ostatních ostravských škol. Ti nejlepší počítají s průměrnou rychlostí alespoň jedna správně vypočtená úloha za 4 minuty. Do okresního kola postoupilo ze školního kola naší školy právě deset primánů a můžeme s radostí říct, že se všichni stali úspěšnými řešiteli. A ještě větší radost máme, když můžeme říct, že dva z nich se umístili společně s dalšími žáky na krásném prvním místě.
 
 
1. místo
 
Vojtěch Řezáč
a
Barbora Říhová
prima A
 
 
 
úspěšní řešitelé
Beáta Polášková – prima B
David Baďura – prima A
Ondřej Hráček – prima A
Barbora Svobodová – prima B
Tomáš Kolibáč – prima A
Tereza Kovářová – prima B
Vladan Vítek – prima B
Petr Poremski – prima B
  • Publikováno: 16.5.2014

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba