gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Nezapomenutelné setkání s pamětníkem holocaustu Luďkem Eliášem

Termín konání akce: 11.6.2012

V pondělí zavítal na naši školu milý host Luděk Eliáš. Studentům vyprávěl o svých osudech za války i po ní, popsal jim mimojiné den vězně v nacistickém koncentráku a ve více než hodinové debatě velmi ochotně odpovídal na jejich dotazy. Letos bylo jeho vystoupení součástí projektu přednášek o antisemitismu a holocaustu Centra vzdělávání a dialogu ICEJ. Setkání bylo zajhájeno středoškolskou premiérou dokumentárního filmu Občanského sdružení PANT "Sami proti zlu - Holocaust v příběhu Luďka Eliáše", který natočili studenti oboru audiovizuální tvorby Slezské univerzity v Opavě.

Luděk Eliáš (nar. 1924 ve Slaném)
Divadelní a filmový herec, moderátor a publicista, se k divadlu dostal paradoxně v terezínském ghettu. Byl tam, stejně jako desítky tisíc dalších Židů, deportován z obsazeného území Čech a Moravy (v únoru 1942). Odtamtud byl transportován do vyhlazovacího tábora v Osvětimi, kde  se stal číslem A 2026 (osobně se setkal s "doktorem" Mengelem). Přežil Birkenau, Sachsenhausen, nálety i pochod smrti. Po válce absolvoval vojenskou službu, pak působil v několika divadlech (Slaný, Písek, České Budějovice) a v roce 1956 zakotvil natrvalo v Ostravě v divadle Petra Bezruče. V letech 1961-1966 se stal dokonce jeho ředitelem. Postupně se začal uplatňovat v televizi a rozhlase jako moderátor a šéfredaktor. Po okupaci 21. srpna 1968 se ve snaze o pravdivé informování veřejnosti ujal role televizního moderátora v improvizovaném studiu České televize a přímo se tak podílel na svobodném pookupačním vysílaní. To bylo zajištěno v opravdu "polních podmínkách" z vysílače v Ostravě-Hošťálkovicích a statečná televizní osádka vysílala až do posledních dramatických chvil, než toto necenzurované zpravodajství ukončili sovětští vojáci...

Luděk Eliáš je ve svých téměř devadesáti letech neuvěřitelně činorodý, pravidelně navštěvuje střední školy a vypráví studentům své zážitky z doby války i pohnutých dní srpna 1968 a následné normalizace. Letos dokonce se svými kamarády připravili již druhý ročník historickéu soutěže o dějinách 20. století pro studenty ostravských škol.

„Dost často chodím mezi vás, studenty, když o to máte zájem, a vyprávím vám tuto story, a to prostě proto, že si dnes můžete přečíst, že se v jednom českém městě proběhla manifestace asi pěti set mladých lidí, kteří, pořvávali, že „Nic než národ!“ a „Čechy Čechům!“ a kteří by docela rádi poslali tu Romy, tu Vietnamce, tu Židy, pokud tu ještě nějakého viděli, do plynu, že prostě ty myšlenky plné zla a nerovnosti mezi lidmi ještě existují a poněvadž vy budete brzy ti, kteří převezmou otěže nad tímto potahem, kterému se říká naše vlast, TAK ABYSTE NEZAPOMNĚLI, ŽE TOHLETO NEBEZPEČÍ TADY JE A ABYSTE TO, CO VÁM TEĎ ŘÍKÁM, BRALI I JAKO VAROVÁNÍ…”
úryvek z vystoupení Luďka Eliáše na GOH v Ostravě

Nevšední životní osud Luďka Eliáše zachytil režisér Petr Lokaj v dokumentu Osud č. A2026 (Česká televize).
Životní příběh Luďka Eliáše v sobě koncentruje dramatické události, které jsou uznávanými osudovými milníky naší novodobé historie. Samy o sobě jistě nepředstavují nic, co bychom už v nějaké podobě neslyšeli od jiných pamětníků pohnutých událostí druhé poloviny minulého století, i když jejich koncentrace v jediném lidském osudu je v tomto případě jedinečná.

Přečtěte si úryvky ze vzpomínek Luďka Eliáše na Moderních dějinách.cz

Centra vzdělávání a dialogu ICEJ

 

  • Publikováno: 13.6.2012

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba