gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Návštěva výstavy "Přísně tajné - fotografie Stasi"

Termín konání akce: 17.2.2016 - 26.2.2016

Seminaristé z dějepisu se zúčastnili 17. února 2016 jedinečné výstavy "Přísně tajné - fotografie východoněmecké tajné policie Stasi" v centru Ostravy. Autorem výstavy je světoznámý berlínský fotograf Simon Menner a kolekci do Ostravy zapůjčil pražský Goethe Institut. Prostřednictvím unikátních snímků tak naši žáci nahlédli do bizarního, děsivého a někdy i hořce vtipného světa východoněmeckých špionů. Součástí téměř dvouhodinového programu bylo nejen představení zajímavého projektu a Goethe institutu, ale především komentovaná projekce unikátních snímků východoněmecké Stasi.

Výstava v ostravském Hudebním světě - Music klub Barrák na Havlíčkově nábřeží 28 v Moravské Ostravě trvala celý leden a únor 2016.

Kolekci originálních fotografií z východoněmeckého špionážního prostředí sestavil vizuální umělec Simon Menner - jeho webové stránky si můžete prohlédnout ZDE. Ten strávil průzkumem archivů s fotografickým dědictvím východoněmecké Stasi dva roky. „Fotografie ukazují skutečné tajné agenty, jak si nasazují paruky a umělé kníry, nacvičují boj, oslavují či fotografují sami sebe,“ vylíčil Tomáš Moravec z Goethe-Institutu. „Ukazují nám také oběti špionáže, které možná dodnes neví, že byly sledovány. Vidíme chodce na ulici, lidi u poštovních schránek, jejich byty před a během domovních prohlídek,“ dodal Moravec.

Komentovanou prohlídku výstavy Přísně tajné vedl zasvěceně pan Tomáš Moravec z Goethe institutu Praha.

Akci v Ostravě zajistil a organizoval Europe Direct Ostrava - Informace k této a dalším akcím této instituce naleznete ZDE

  • Publikováno: 17.2.2016

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba