gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Naše studentky uspěly v mezinárodní soutěži EUSTORY

Termín konání akce: 1.4.2013 - 1.11.2013

V mezinárodní dějepisné soutěži EUSTORY organizované v České republice Občanským sdružením PANT uspěly se svými pracemi také studentky našeho gymnázia. Autorky musely podobně jako ostatní z 53 soutěžících z celé České republiky napsat odbornou práci na téma „Také místa mají svou paměť“, to znamená s použitím literatury, archiválií, zkrátka musely si počínat jako profesionální historici. Práce takového rozsahu jim dala jistě nemalou práci, a proto autorkám Kateřině Čajánkové (14.-15. místo) a Barboře Polákové s Eleni Vlachopulosovou (32. místo) za snahu a úsilí, které při vyhledávání či zpracovávání pramenů, samotném psaní i finální úpravě svých prací vyvinuly, blahopřejeme. 

Do sedmého ročníku EUSTORY, který se konal pod záštitou MŠMT, se přihlásila téměř stovka soutěžících, padesát tři z nich nakonec v termínu odevzdalo práci, která splňovala formální podmínky pro přijetí do soutěže. Práce musely naplnit téma tohoto ročníku „Také místa mají svou paměť“. Během prosince 2013 a ledna 2014 hodnotila odborná komise pedagogů a historiků soutěžní práce podle osmi formálních a obsahových kritérií. Každou práci hodnotili dva hodnotitelé, přidělovali  body a posuzovali obsahové parametry: původnost tématu, myšlenkovou úroveň, vnitřní soudržnost, samostatnost zpracování / práce s pramenným materiálem / schopnost zasazení tématu do obecných souvislostí, znalost literatury k tématu / stanovení a sledování cíle, celkový přínos práce. Zároveň byla hodnocena také formální kritéria: poznámkový aparát, vhodnost příloh a jejich využití / přehledně zpracovaný seznam literatury a pramenů / kompozice (úvod, stať, závěr), formální zpracování, rozsah / stylistická a jazyková úroveň. Každý hodnotitel kromě bodového hodnocení  připojil rovněž stručné slovní zhodnocení dané práce. Podrobnosti o vyhlášení výsledků soutěže za rok 2013 čtěte ZDE. Seznam autorů všech prací s pořadím a názvy čtěte ZDE.

Kateřina Čajánková zpracovale nelehké téma "Po stopách německé národnosti, aneb k čemu sloužil Německý dům". Psala o historii budovy, která kdysi patřila k dominantám centra města, byla centrem spolkového a kulturního života německých obyvatel Ostravy a po válce byla v atmosféře protiněmecké nenávisti stržena.

Barbora Poláková s Eleni Vlachopulosová se ve své práci "Hlavní synagoga v Ostravě" zaměřily na jinou významnou budovu, která byla nepřehlédnutelným náboženským centrem ostravské židovské obce. Tato budova byla vypálena, podobně jako ostatní židovské svatostánky v Ostravě, nacisty v roce 1939.

 Petr Šimíček a Jiří Sovadina

 

  • Publikováno: 22.2.2014

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba