gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Minikonference na téma odkaz Pavla Tigrida

Termín konání akce: 21.11.2013

Ve čtvrtek 21. listopadu jsme se studenty třetího ročníku navštívili celodenní minikonferenci věnovanou Pavlu Tigridovi. Akci připravili naši kolegové z Jazykového gymnázia Pavla Tigrida v Ostravě-Porubě. Následující článek je drobnou vzpomínkou jedné ze zúčastněných studentek Alžběty Holešové.

Ve čtvrtek 21.11. jsme měli příležitost zúčastnit se studentské minikonference věnované Pavlu Tigridovi na ostravském jazykovém gymnáziu.

My, pár vyvolených studentů 3.A, jsme společně s profesorem Lukášem Bártou v 9 hodin už seděli v malé tělocvičně hostujícího gymnázia a čekali na oficiální zahájení. Dopolední program se skládal z představení nové knihy Pavla Kosatíka – Tigrid poprvé – Průvodce osudem inteligentního muže ve dvacátém století. Po krátké přestávce četli studenti úryvky z tvorby P. Tigrida.

Následně všichni účastnici konference, tudíž i my, byli rozděleni do tří skupin a posláni do jednotlivých tříd, kde probíhaly workshopy organizované místními učiteli historie a českého jazyka. Tato část nás bavila nejvíce, mohli jsme se podílet na diskuzi o Stb či o proměně mediálního světa u nás ve 20. století. Dozvěděli jsme se také více o čtvrtletníku Svědectví, jehož vzácné výtisky jsme měli i možnost si na vlastní kůži ohmatat.

Závěrem se konference věnovala diskuzi o roli médií v různých politických systémech, kterou vedl publicista Pavel Brod. Potěšilo nás, že jsme se konference měli šanci zúčastnit a rozšířili si povědomí o muži, jehož jméno s hrdostí nese naše sousedící gymnázium.

Betty Holešová, 3.A

  • Publikováno: 25.11.2013

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba