gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Kroužek Psaní na klávesnici všemi deseti

Také ve školním roce 2020/2021 nabízíme žákům prim, sekund a tercií kroužek „Psaní na klávesnici všemi deseti“. Žáci v něm mohou získat mistrnou klávesnicovou gramotnost, která je uplatnitelná při dalším studiu i práci. Žáci se mohou také zapojit do soutěží v oblasti zpracování textů, ve kterém je Česká republika díky programované výuce ZAV už deset let nejúspěšnější zemí světa. Na začátku května 2021 se mohou naši žáci, kteří zvládli 800 cvičení, přihlásit na mezinárodní internetovou soutěž INTERSTENO a získat v případě úspěšného splnění limitů mezinárodní certifikát.

Originální programovaná výuka ZAV představuje úsek 3000 cvičení. Už po 200 cvičeních jsou probrána písmena představující 84,6 % českého textu, po 400 více než 99 %. Od cvičení 601 se probírají jen málo časté znaky české klávesnice a je možno pokračovat speciálními cvičeními pro nácvik vyšší rychlosti a přesnosti. Žák postoupí k dalšímu cvičení až tehdy, když předchozí látku zvládl tak, že se o tyto znalosti může opřít a další cvičení neprochází jen formálně s nebezpečím, že by se opět začal dívat na ruce. Po větší přestávce ve výuce jednotlivého žáka ZAV reaguje pádem o potřebný počet cvičení, aby např. absencí při nemoci zapomenutou látku v nezbytném rozsahu byl nucen zopakovat.  Aby kroužek byl zajímavější a hravější, programovanou výuku jsme doplnili o klávesnicové hry.

Bližší informace o výuce ZAV můžete získat na stránkách www.zav.cz

Kroužek se koná v úterý nebo ve čtvrtek od 13:45 do 15:15 v učebně IKT 1. Kroužek lze navštěvovat v jednom termínu, v případě nemoci lze po dohodě nahradit v termínu jiném. Kapacita je omezena počtem počítačů v učebně (20 ks).

Také v letošním školním roce se snažíme získat na psaní desetiprstovou hmatovou metodou účelový příspěvek MSK. Díky němu by byl kroužek pro žáky zdarma.
Kroužek vedou RNDr. Zuzana Hrušková a Mgr. Romana Vaňková.

První lekce se bude konat 8. 9. 2020.

Mezinárodní soutěž Intersteno v „koronavirovém“ režimu

JOBMAGAZIN - Gramotnost klávesnicová

Krátká videoukázka práce v kroužku

Užitečně strávený čas u počítače nám přinesl dovednost na celý život

Gabriela Jochcová zvládla 219 úhozů za minutu

  • Publikováno: 3.9.2020

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba