gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Den s Franzem Kafkou v ulicích Ostravy

Termín konání akce: 7.2.2014

V pátek 7. února 2014 se osm soutěžních týmů z řad našich studentů vyššího gymnázia vypravilo do ranních ulic Ostravy, aby se vzájemně utkali v dobrodružné vědomostní soutěži na téma Franz Kafka. Tuto soutěž uspořádali učitelé českého jazyka na naší škole letos poprvé, aby studentům připomněli, že uplynulo právě sto let od napsání Kafkova románu Proces, jednoho z nejzásadnějšícvh prozaických děl 20. století. Věříme, že se nám podařilo založit novou tradici, ve které budeme moci v příštích letech úspěšně pokračovat.

Celá hra, nazvaná "Dolování z Kafky aneb PROCEStujte Ostravu", byla koncipována jako spojení dobrodružné, pátrací hry v terénu s vědomostní soutěží, při které budou studenti nuceni využít svých čtenářských zkušeností s dílem pražského německého spisovatele Franze Kafky. Vycházeli jsme z přesvědčení, že ona příznačná (a mnohdy také přízračná) "kafkovská" atmosféra by rozhodně neměla být spojována pouze s Prahou a je možné ji na vlastní kůži zakusit také na mnoha místech našeho města.

Osm čtyřčlenných až pětičlenných týmů odstartovalo své snažení už v 7:30 ráno ve vestibulu školy, kde kapitáni jednotlivých družstev obdrželi první obálky s indiciemi, jejichž rozluštění bylo nezbytné k dalšímu úspěšnému postupu hrou. V tomto případě bylo kupříkladu nutné "dešifrovat" německy psané faksimile Kafkova vysvědčení o státní závěrečné zkoušce, každé z následujících stanovišť pak přinášelo úkoly další, mnohdy zcela odlišné povahy - např. anketu o znalosti Kafkových knih mezi cestujícími ostravské MHD, dotváření Kafkova nedokončeného textu nebo fotografování celého týmu před označeným objektem, vyhledávání konkrétní pasáže textu přímo v regálech knihkupectví apod.

Celá soutěž byla slavnostně ukončena přesně v poledne divadelním představením Kafkova Procesu v ostravské Komorní scéně Aréna, po jehož skončení jsme přímo ve vestibulu divadla vyhlásili absolutního vítěze našeho "nultého ročníku" Dolování. Tím se stali studenti septimy B, přesněji řečeno tým soutěžící pod názvem "Adventuristé Sedmého Února". Nejen, že se mu podařilo absolvovat celou cestu v nejrychlejším tempu, ale odborná porota, sestávající z češtinářů našeho gymnázia, ocenila i úroveň, s jakou se těmto studentům podařilo splnit jednotlivé dílčí disciplíny.

Chtěli bychom touto cestou poděkovat všem studentům, kteří se s námi odvážili vstoupit na dosud neprobádanou půdu, a věříme, že se jim společně strávený kafkovský den líbil stejně jako nám! Budeme se těšit na další odvážné soutěžící v příštích letech.

Lukáš Bárta

 

  • Publikováno: 18.2.2014

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba