gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Beseda o současné poezii

Termín konání akce: 4.4.2014

V pátek 4. dubna 2014 jsme s několika našimi studenty navštívili slavnostní vyhlašování celostátní literární soutěže o nejlepší limerick, kterou uspořádali kolegové Wichterlova gymnázia v Ostravě-Porubě. Následovala beseda o současné literatuře, vydávání knížek i o samotném psaní...

Měl jsem tu čest zastupovat na akci nejen středoškolské učitele češtiny, ale také současnou regionální literaturu, a to po boku básnířky a prozaičky, předsedkyně ostravské pobočky Obce spisovatelů ČR, Lydie Romanské- Lidmilové. V milé a přátelské atmosféře pátečního poledne jsme po vyhlášení výsledků literární soutěže přečetli něco málo autorské poezie a poté následovala debata se sympatickými studenty, kterých se ve zdejší učebně literatury sešlo opravdu požehnaně - a já se tomu, vzhledem k nádhernému počasí a pátečnímu načasování, vlastně doteď nepřestávám divit.

Mluvili jsme o komplikovaných cestách mladých básníků k vytoužené první knížce, o odlišných autorských přístupech k psaní, o hrdosti na statut spisovatele... A myslím, že se nám podařilo nesklouznout při tom všem filozofování k plnovousaté, do sebe zahleděné vážnosti. A to i přesto, že o nás moderátor akce, literární vědec a pedagog Lukáš Průša hovořil slovy tak vznešenými, za jaké by se věru nemusel stydět ani Mácha nebo Seifert (a já měl chvílemi na té židli vepředu doopravdy pocit, že jen koukám odněkud ze záhrobí).

Chtěl bych tímto poděkovat za milé pozvání a skvostné uvítání svým přátelům na Wichterlově gymnáziu. Věřím, že se nejednalo o poslední milé debatování, kterého jsem měl to potěšení se společně s nimi zúčastnit.

Lukáš Bárta

Odkaz na článek na webových stránkách Wichterlova gymnázia naleznete zde.

 

 

  • Publikováno: 7.4.2014

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba