gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

12. ročník mezinárodní soutěže INTERSTENO

V květnu jsme se na Gymnáziu Olgy Havlové zapojili do zajímavé mezinárodní soutěže – Intersteno 2014. Této akce, jejíž výhrou je hlavně prestižní certifikát, který se bude hodit například při hledání zaměstnání, se za naší školu zúčastnili studenti, kteří v 10 minutovém opisu neznámého textu napsali více než 180 hrubých úhozů za minutu a dosáhli přitom chybovosti menší než 1 %. Všichni tři účastníci naší školy, spadající do kategorie Pupils (1316 let), tato náročná kritéria splnili. Daniela Davidová, žákyně tercie A, získala 171. místo na světě. 285. místem se může pochlubit Barbora Nedvídková ze sekundy A a 343. místo si odnesl Vilém Honysz z téže třídy.

 

 

Tabulka s umístěním, pořadím, počtem úhozů a chybovostí
Místo
Jméno, příjmení
Úhozy za minutu
Počet chyb
Chybovost
v procentech
171
Daniela Davidová
236
3
0,127
285
Barbora Nedvídková
213
8
0,376
343
Vilém Honysz    
 
188
11
0,584

Postřehy jednoho z účastníků na soutěž Intersteno:

Psaní na klávesnici se věnuji již od primy, moje dvouletá zkušenost je pro mne velmi pozitivní. Ze začátku jsem měl problém s klávesou Enter, a to proto, že jsem na ní nedosáhl. Taky se mi někdy pletly dvojice některých písmenek, ale po napsání devíti set cvičení ve výukovém programu ZAV se vše zlepšilo. Intenzivní trénink, hlavně v posledním měsíci, se ukázal jako prospěšný. Hlavním problémem pro mě nebyla chybovost, nýbrž rychlost psaní. Ale i tu jsem zvýšil za týden o 30 úhozů, i když to vypadalo ze začátku marně. Ovšem proti ostatním účastníkům soutěže jsem měl jedinou, zato značnou nevýhodu, kvůli které se můj výsledek zhoršil. Dva měsíce před termínem konání soutěže jsem si komplikovaně zlomil levou ruku. Ale ukázalo se, že i s operovanou  rukou je možné splnit si svůj základní cíl v psaní na klávesnici všemi deseti.  Výsledek, který mě zařadil mezi několik set dětí na světě, kteří psaní na klávesnici mají jako povinný předmět, nebo mezi ty, kteří ho dělají jako zájmovou činnost, mi dodal povzbuzení.  Svůj výkon chci dále zlepšovat a příští rok se pokusím o ještě lepší umístění.
Také podpora je velmi důležitá. Proto bych chtěl tímto poděkovat paní RNDr. Zuzaně Kozubové, jež kroužek vede velmi profesionálně.
Vilém Honysz, sekunda A
 A na závěr pár informací o společnosti pořádající soutěž:

INTERSTENO - Mezinárodní federace pro zpracování informací, bylo založeno roku 1887 v Londýně s původním dodatkem „Mezinárodní federace pro těsnopis a psaní na stroji“. Její poslání - snaha po výměně informací z oblasti výuky i praktického používání těsnopisu a psaní na stroji – se v důsledku stálého růstu důležitosti informací a rozvoje informačních technologií rozšířilo na oblast výuky a praxe využívání klávesnicového písma a těsnopisu při zpracovávání informací. INTERSTENO je napojeno na UNESCO a sdružuje v současné době 25 zemí ze všech kontinentů světa.

 
Pro více informací se podívejte na www.intersteno.org.

 

 
  • Publikováno: 16.5.2014

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba