gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Zvláštní cena americké vědecké společnosti

Zvláštní cena americké vědecké společnosti pro Tomáše Deingrubera

Ve dnech 19. a 20. dubna se v Praze na půdě Akademie věd České republiky uskutečnilo finále soutěže Expo Science AMAVET, do kterého se s přehledem probojoval náš student kvinty A Tomáš Deingruber se svým projektem Syntéza hydrodesulfurizačních katalyzátorů.

Po připravení posteru a úvodní řeči předsedy komise Stanislava Medřického a byl první den soutěže vědeckých projektů zahájen. Tomáš svou práci prezentoval celkem třem porotcům (dvěma z nich práci představil dokonce i v angličtině) i dalším účastníkům akce.

Druhý den finále byl zahájen exkurzí do Ústavu makromolekulární chemie. Během prohlídky této instituce bylo možné získat zajímavé informace především z oblasti chemie a polymerů například o výrobě kontaktních čoček. Po exkurzi a návratu do hlavní budovy Akademie věd následovala opět prezentace projektů, avšak ve zkrácené době.

Vše bylo zakončeno očekávaným vyhlašováním výsledků. Mezi deset nejlepších se Tomáš bohužel neprobojoval a postup do mezinárodních soutěží tudíž nezískal, ale s prázdnou z celostátního finále soutěže neodchází. Vybrané práce porota ocenila zvláštními cenami v podobě čestných uznání významných amerických vědeckých společností, z nichž jednu v oblasti Material Science (materiálový výzkum) od společnosti ASM Materials obdržel právě Tomáš Deingruber.

Tento i předchozí Tomášovy úspěchy nás nenechávají na pochybách o tom, že z Tomáše roste nadějný mladý vědec, a my jsme velmi rádi, že ho můžeme v jeho aktivitách podporovat a úspěchy sledovat. Gratulujeme a do dalších soutěží přejeme hodně štěstí!

Jana Huvarová 
 

Certifikát a diplom 

  • Publikováno: 30.4.2012

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba