gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Zumba (2011)

Zumba vznikla v roce 1999 v Columbii, kdy Alberto Perez zapomněl svou aerobní hudbu a jediné, co měl u sebe, byla latinskoamerická hudba typu salsy, merengue... Neměl tedy jinou možnost než improvizovat na tuto hudbu. Vznikl tak nový revoluční fitness program – ZUMBA. Hodina, ve které takto improvizoval, se stala jednou z nejpopulárnějších. Když se Perez přesunul do USA, založil organizaci Zumba Fitness LLC, která zaštiťuje Zumbu celosvětově.

Toto oblíbené cvičení spočívá v kombinaci posilovacích cviků a tanečních kroků za doprovodu latinskoamerické hudby. U zumby nelze říct, jestli jde o tanec nebo o cvičení. Kombinují se taneční prvky z rychlých a vášnivých tanců, jako je salsa, merengue, samba, mambo, (v pokročilých kurzech i flamenco či tango) s efektivními posilovacími cviky. To celé se zakomponuje do sestavy a v kratších či delších intervalech opakuje.

Ve středu 2. března měli možnost toto cvičení zažít na vlastní kůži studenti naší školy. Téměř hodinová lekce probíhala pod vedením vyškolené instruktorky z fittness Clubu Femm. Této akce se zúčastnilo přes 40 studentek naší školy, výjimkou i překvapením byla účast dvou hochů z maturitního ročníku. Někteří byli na Zumbě poprvé, přesto se všichni rychle naladili do rytmu skvělé hudby a zanedlouho se vlnili jako Shakira. Ačkoliv tempo bylo místy velmi rychlé, všichni nakonec s nadšením zvládli i složitější pohyby a vše si náramně užili. Cvičení nás příjemně naladilo a zlepšilo náladu do zbytku celého dne. Moc děkujeme!

Mgr. Lucie Břusková

  • Publikováno: 4.3.2011

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba