gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Zkoušky ze španělštiny DELE

Přemýšlela jsem, kde se vlastně zrodila samotná myšlenka složit zkoušky ze španělštiny. Na konkrétní podnět jsem nepřišla. Nicméně si myslím, že naši skupinku šesti holek, která se v červenci vydala do Institutu Cervantes, spojovala touha mít na naše znalosti španělštiny papír. Ačkoliv to může znít všelijak, žijeme v době, kdy tyto „doklady“ o znalostech jsou zároveň jejich důkazem.

Byla to pro nás jedna velká neznámá, jelikož jsme se zkouškami DELE neměly žádné předchozí zkušenosti, a navíc tradice tyto zkoušky skládat není příliš velká. Díky nápomocnosti profesorů byla naše příprava snazší, přestože pandemie nám ji rozhodně neulehčila.

Jednoho letního dne jsme uskutečnily asi jednu z prvních studijních cest do Prahy, kde zkoušky probíhaly. Příjemná atmosféra, která v celém Institutu panovala, naštěstí tlumila naši nervozitu. Celý den byl náročný a byly jsme rády, že máme vše za sebou. Teď už nezbývalo než čekat dlouhé týdny na výsledky.

V září nám přišly dobré zprávy! Všechny jsme byly úspěšné a dosáhly certifikátu na úrovni B1! Radost střídala nadšení. Byla to především velká odměna za roky strávené studiem španělštiny.

Velké poděkování patří paní profesorce Šimčákové, Arencibia a panu profesorovi Hotovému!

Přeji v budoucnu hodně štěstí všem, kteří se rozhodnout zkoušky skládat, a třeba se v Institutu společně setkáme.

Magdaléna Zajícová, 8.A


Diplomy ze zkoušky ze španělštiny DELE (Diplomas de español DELE) jsou mezinárodně uznávaným oficiálním dokladem potvrzujícím úroveň znalosti španělštiny s doživotní platností. Vydává je španělské Ministerstvo školství a odborného vzdělávání, jeho jménem je předává Instituto Cervantes. V České republice jsou diplomy DELE oficiálně uznány Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Od července 2020 Gymnázium Hladnov a JŠ v Ostravě může organizovat zkoušky DELE v termínech dohodnutých s Institutem Cervantes.

Neváhejte, zapište se a získejte svůj diplom i Vy!

PKŠJ

  • Publikováno: 20.4.2021

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba