gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Zážitkový workshop Den, kdy se mlčelo

Termín konání akce: 27.2.2017 - 3.3.2017

 Ve dnech 27. února a 3. března 2017 navštívili naší školu lektoři společnosti Post Bellum, kteří pro studenty kvart vedli zážitkový workshop „Den, kdy se mlčelo“ věnovaný kolektivizaci v Československu. 

„Únor 1948, v rádiu hlásí, že prezident Beneš právě doplnil vládu Národní jednoty. V ulicích Prahy jsou statisíce lidí. Dav slaví pod dohledem Klementa Gottwalda na Václavském náměstí. Jaký vliv to bude mít na život malé české vesnice na Domažlicku? Jak budou občané volit v nacházejících volbách, co jim jejich volba přinese?“

Účastníci byli vtaženi do atmosféry české vesnice v období vyvlastňování v 50. letech 20. století a zároveň se unikátní vzdělávací formou seznámili s historickými reáliemi i dilematy doby formou hraní rolí.
 
Workshop na tématu proměny české vesnice během kolektivizace nastolil otázku, zda je v pořádku snažit se odstraňovat nespravedlnost pomocí toho, že dříve privilegované menšině sebereme základní práva, majetek, svobodu a případně i život.
 
Netradiční zážitková forma vzdělávání vyvolala u studentů a jejich učitelů nadšené reakce. Děkujeme lektorům za skvěle odvedenou práci, zážitky a přiblížení tragické doby naší nedávné milosti.
 

 
 
  • Publikováno: 12.3.2017

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba