gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Zážitková pedagogika ve společenskovědním semináři

Termín konání akce: 9.5.2016

V pondělí 9. 5. 2016 měli studenti společenskovědního semináře septimy A a 3. A možnost, aby se seznámili s novou metodou zážitkové pedagogiky, tzv. strukturovaným dramatem.

Jedná se o formu sociálního učení založenou na prožitku, na porozumění lidskému chování, společnosti i světu. Strukturované drama využívá divadelních postupů a technik. Vzniklo ve Velké Británii.

Seminář vedla absolventka našeho gymnázia Barbora Dedková, nyní studentka pedagogiky volného času Masarykovy univerzity v Brně.

Studenti se mohli netradiční formou vžít do situace mladé zamilované dvojice na Balkáně v 90. letech 20. století. Milenecký pár je z důvodu náboženského a válečného konfliktu donucen odejít ze své rodné vesnice. Musí se rychle připravit na cestu, rozloučit se s rodinou a přáteli a vydat se do neznáma přes válečnou zónu. Momenty z jejich života si studenti mohli prožít v rámci hraných rolí. Strukturované drama mělo navodit pocit empatie s lidmi, kteří jsou nuceni opustit své domovy z důvodu nebezpečí.

Téma bylo v souvislosti s migrační krizí velice aktuální. Lektorce Barboře Dedkové proto děkujeme za nevšední obohacení výuky.

Andrea Kantorová
 

  • Publikováno: 19.5.2016

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba