gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Závěrečná mobilita projektu Comenius

Termín konání akce: 20.6.2013 - 26.6.2013

Gymnázium Olgy Havlové v Ostravě se ve dnech 20. - 26. června 2013 stalo hostitelskou institucí závěrečné mobility v rámci mezinárodního projektu Comenius " Walk and Learn Local Paths". Studenti z České republiky, Španělska, Turecka, Litvy a Kypru tak završili dvouletou spolupráci více než 200 studentů a 50 učitelů z 10 evropských zemí.

Cílem projektu bylo vytýčení pěších turistických tras ve všech deseti účastnických zemích projektu, propagace regionu, kulturního dědictví, přírodních krás vlastní země za hranicemi, propojení a poznání odlišných kultur i geografických oblastí s konečným napojením turistických tras na mezinárodní internetový systém GR footpath i realizace 10 výměnných studentských pobytů. Závěrečné prezentace dne 21. 6. 2013 se zúčastnili zástupci všech 10 zainteresovaných institucí, tedy také učitelé z Itálie, Estonska, Maďarska, Rumunska a Bulharska. Program v Ostravě jsme obohatili o návštěvu Dolní oblasti Vítkovice a ukázalo se, že to byla správná volba. Hosté byli nadšeni.

Ve dnech 23.-25. 6. proběhl program poslední mobility. 23.června jsme zahraničním hostům ukázali podmanivou krásu údolí Bílé Opavy, vyšli jsme na Praděd a v malebných lázních Karlova Studánka hosty seznámili s tradicí lázeňské péče v České republice. Následující den byl ve znamení náročného výstupu ke zřícenině hradu Koberštejn. Díky práci studentů GOH je náročný výstup zpestřen kvízovými tabulkami a cesta tak utíká rychleji a zábavněji, například jako soutěž. Odpoledne pak skupinka odolných jedinců došla k mechovým jezírkům. To už nám počasí vůbec nepřálo. Večer nás na Orlím Vrchu navštívil autor knih o Revízu, pan Sotiris Joanidis, a zahraniční studenty stručně seznámil s historií Rejvízu a s problematikou migrantů. Obrovský dort s vymodelovaným Pradědem a mechovými jezírky vyrobený maminkou našeho studenta paní Moudříkovou pak byl sladkou tečkou za deštivým dnem. Poslední den, 25. 6. 2013, byla ve Zlatých Horách odhalena naučná tabule, která bude i po ukončení projektu sloužit návštěvníkům Chráněné krajinné oblasti Jeseníky. V rámci přiblížení historie řemesel a umění v regionu jsme navštívili sklárny TOMI a Jakub ve Vrbně pod Pradědem.

Věříme, že červnové setkání bylo důstojnou tečkou za dvěma lety sbližování, cestování a poznávání v evropském kontextu a významně přispěje k dalšímu bourání předsudků a budování reálného povědomí o současnosti i minulosti zemí více či méně vzdálených.

 

  • Publikováno: 28.6.2013

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba