gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Zapojte se do dějepisné soutěže Šumná Ostrava!

Termín konání akce: 9.9.2014 - 5.10.2014

Oznamujeme všem milovníkům dějepravy, že je tu po roce opět tradiční historická soutěž organizovaná našimi kolegy z Wichterlova gymnázia a podpořená statutárním městem Ostravou. Její autoři připravili pro ty z Vás, kterým dějepisné učebnice nedostačují a chtějí se dozvědět více, již 7. ročník  tohoto historického klání.

V letošním roce, ve kterém si připomínáme stoleté výročí počátku 1. světové války, jsme se dlouze zamýšleli, na jaké téma se v letošním ročníku zaměříme. Původně jsme ho chtěli věnovat prvnímu roku Velké války, ale nakonec jsme dali přednost sportovním kolbištím před válečnými zákopy.

Od dějin převážně politických se tedy po šesti letech vydáváme do oblasti zatím jen málo probádané, a tou jsou dějiny sportu v našem regionu. Důvod je zřejmý: Ostrava získala titul Evropské město sportu 2014 a my bychom chtěli přispět k propagaci sportu v moravskoslezské metropoli. Domníváme se, že letošní ročník naší soutěže osloví nejen milovníky historie, ale i sportovní fandy, kteří mají odvahu a odhodlání prolistovat pár žloutnoucích stránek ostravské sportovní historie. Slyšeli jste někdy jména jako Mikoláš, Sotorník, Bouzek, Šindel, Kocembová, Fibingerová, Mácha, Zdražila nebo Lendl? Pokud vám dvě nebo tři jména připadají povědomá, neváhejte a pusťte se do řešení. Odměnou vám bude už samotný fakt, že po vyplnění otázek tohoto korespondenčního kola ŠO budete vědět zase o něco víc. Předem ovšem upozorňujeme, že svět velké politiky vstoupí i do některých otázek tohoto ročníku. Stokrát si totiž můžeme opakovat, že politika do sportu nepatří. Přesto do něho, jak se budete moci sami přesvědčit, vždy znovu vstupuje.

Při hledání odpovědí určitě oceníte vzdělávací portál pro učitele, studenty a žáky Moderní dějiny cz. Ten spravují naši kolegové z občanského sdružení PANT. Abyste měli plný přístup ke všem materiálům publikovaných na MD, je nutné se registrovat. Registrace je bezplatná a okamžitá.
Naše poděkování patří v neposlední řadě také Archivu města Ostravy a Ostravskému muzeu, jmenovitě ředitelkám PhDr. Blaženě Przybylové, RNDr. Jiřině Kábrtové, dále pak archivářům Mgr. Jozefu Šerkovi a PhDr. Radoslavu Daňkovi. Byly to právě studie ostravských archivářů a výstava muzeologů, které nás inspirovaly při tvorbě letošních otázek.

Soutěžníá otázky v PDF si stáhněte ZDE

A na závěr několik organizačních instrukcí:
Soutěž probíhá ve dvou kategoriích, a to:
- Kategorie 1 – ZŠ – žáci 6.-9. tříd žáci nižších stupňů víceletých gymnázií
- Kategorie 2 - žáci 1.-4. tříd středních škol, popřípadě kvint až oktáv víceletých gymnázií

Svá řešení zasílejte do 5. 10. 2014 na adresu:
Šumná Ostrava
Wichterlovo gymnázium
Čs. exilu 669
Ostrava-Poruba
708 00
nebo doručte osobně na vrátnici školy.

Třicet nejlepších řešitelů postupuje do finále, které se uskuteční ve v prvním listopadovém týdnu letošního roku.

Za realizační tým Šumné vám hodně štěstí přeje Pavel Měrka, autor letošních otázek.
 

  • Publikováno: 9.9.2014

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba