gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Zapojili jsme se do celostátní akce Remember - Pamatuj!

Termín konání akce: 8.3.2015

V neděli 8. března 2015 se uskutečnil celostátní happening REMEMBER – PAMATUJ!, na němž několik desítek vokálních těles z celé České republiky vyjádřilo svou účast na smutku ze ztráty lidských životů v době II. světové války. Vzpomínková akce na největší hromadnou vraždu československých občanů v našich dějinách proběhla v kostele Ostrava-Pustkovec, na koncertu vokální hudby zazněly písně, které zpívali před 71 lety nevinní Židé z Terezínského rodinného tábora, kteří šli na jistou smrt.

V podání Pěveckého sboru Gymnázia Olgy Havlové a Ženského komorního sboru Dobroslava Lidmily Ostrava-Svinov zazněly písně Hatikva (izraelská hymna), Kde domov můj a Shema Yisrael. Posluchači pak vyslechli další skladby Šalom alejchem, Jeruzaléme ze zlata, Lach Yerushalaim a Hava nagíla. Po úvodním slovu pana faráře hovořil pan profesor Petr Šimíček o historických okolnostech tragických událostí holocaustu a osudu Židů za II. světové války.

Písně naděje, víry a domova zpívali cestou na smrt vězni z koncentračního tábora Osvětim – Birkenau ze sekce BIIb v noci 8. 3. 1944. Jednalo se o 3 792 nevinných mužů, žen a dětí, kteří se provinili tím, že se v tehdejším Československu narodili jako Židé. Několik měsíců poté, v nocích 10. a 11. července 1944 šlo na smrt dalších 6 500 nevinných lidí z tohoto tzv. „Terezínského rodinného tábora.“

Happening PAMATUJ! 2015 se stal povzbuzením ke smysluplnosti života i v obtížných podmínkách, výzvou ke statečnosti a spravedlnosti tam, kde selhává tolerance, a podnětem k zájmu o pravdivý výklad dějin.

Olga Blažková
 

  • Publikováno: 8.3.2015

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba