gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Zákulisí lékárny, aneb co o něm nevíme

Termín konání akce: 5.6.2013

Dne 5. 6. 2013 se na našem gymnáziu uskutečnila přednáška Mgr. Romana Végha, DiS., studenta medicíny a autora publikace Farmaceutická technologie, na téma Zákulisí lékárny, které se mohli zúčastnit nejen studenti, jež si vybrali chemický seminář, ale také všichni zájemci o chemii a příbuzné obory. Plně obsazená učebna studentů dychtivých po poznání v oblasti lékárenství a farmaceutické technologie svědčila o vysokém zájmu o tento obor.

Zájemci o tuto problematiku se spolu se studenty chemického semináře dozvěděli spoustu důležitých informací z lékárenství, jeho historie (od rhizotomů přes 1. ČS lékopis za 350 Kč a jeho dnešní podobu až po novodobý znak lékáren). Dále pak zazněly informace z oblasti samotného zabezpečení lékárny, jednotlivých typů lékáren, z jejich organizování ale také z nutného studia pro výkon funkce vedoucího lékárníka, lékárníka, farmaceutického asistenta či majitele lékárny.

Studentům byl popsán chod lékárny od přejímky léčivých přípravků a surovin pro IVLP, přes jejich kontrolu a skladování - důraz byl kladen na pojmy šarže a atesty léčiv. Dále byla popsána mnohdy strastiplná cesta od diagnózy, kterou stanoví lékař, k samotnému receptu (či v poslední době plánovanému e-receptu), což byla stěžejní část, kdy byl vysvětlen každý druh receptu od předpisu pro HVLP, přes IVLP po recepty s modrým pruhem, a také poměrně zdlouhavá cesta od receptu k samotnému léku.

Samotná přednáška byla doplněná o prezentování základních typů lékových forem, tedy dělených prášku, mastí (dozvěděli jsme se, že zubní pasta prakticky neexistuje) a čípků včetně jejich přípravy a následného užití. Závěr patřil výrobám injekcí, infuzí, inhalačních přípravků a tabletám.

Vysoká účast studentů a jejich nadšení pro danou problematiku jsou důkazem toho, že by se přednášky podobného typu měly na naší škole opakovat.

Mgr. Martin Fluksa
 

  • Publikováno: 10.6.2013

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba