gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Zájezd do Paříže 2015

Termín konání akce: 17.10.2015 - 23.10.2015

Díky projektu Rozvoj kompetencí na GOH financovaného z prostředků Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (Výzvy 56) se mohla dvacetičlenná skupina studentů z naší školy ze tříd sexty A a tercie B v doprovodu paní profesorky Trojek a Mariánkové poznat krásy Paříže – hlavního města Francie.

17. 10. začala naše cesta na svinovském nádraží, odkud jsme o půl dvanácté dopoledne odjížděli autobusem. Naše cesta vedla přes Česko a Německo.

Do Paříže jsme přijeli v brzkých ranních hodinách. Naše prohlídka pod vedením průvodce Mirka začala v latinské čtvrti, kde jsme měli možnost vidět například Panthéon – budovu, v níž jsou pohřbeny významné francouzské osobnosti ̶ či Sorbonnskou univerzitu. Pokračovali jsme na Ile de la Cité, na němž se mimo jiné nachází i katedrála Notre Dame. K večeru jsme měli možnost navštívit muzeum Louvre a poté jsme už jeli do hotelu Kyriad, kde jsme vždy přespávali.

Druhý den po snídani jsme odjeli autobusem navštívit moderní čtvrť La Défense. Zde jsme viděli la Grande Arche – okno do 21. století. Poté jsme dostali osobní volno, abychom si mohli prohlédnout i další moderní budovy. Následovala okružní jízda autobusem přes Champs Elysées, kolem Concorde, prezidentského paláce a radnice. Ještě předtím se s námi však rozloučil průvodce Mirek a vystřídal ho průvodce Adam.
Odpoledne jsme měli první část jazykové výuky s rodilými mluvčími. Večer jsme se metrem dopravili k Centre Georges Pompidou – zajímavé budově, která má veškerou vzduchotechniku a ostatní trubky venku, ne vevnitř. Den jsme zakončili večeří v restauraci.

Další den jsme přímo zahájili jazykovým kurzem a v tentýž den jsme jej i dokončili. Pak jsme jeli k další zajímavé památce, a sice k hlavní věži hradu Vincennes, sídlu středověkých králů, kde jsme měli možnost prohlídky. Večer následovala procházka centrem Paříže ke slavné opeře. Poté nás Adam vzal k velmi zajímavé parfumerii, kde se dají koupit originálně nazvané a vonící parfémy jako například „Tlustý elektrikář“ nebo „Konec světa“. Ke všem voňavkám jsme měli možnost si čichnout.

V pořadí už pátý den jsme dostali certifikáty o zdárném dokončení jazykové výuky. Dopoledne a část odpoledne jsme strávili v areálu zámku Versailles – sídla postaveného Králem Slunce, Ludvíkem XIV. Měli jsme také možnost koupit si něco dobrého na tržišti ve městě. K večeru jsme se vydali do čtvrti Montmartre, známé především tím, že v ní žili různí významní umělci, a také svými početnými podniky, z nichž nejznámější je Moulin Rouge. Nevynechali jsme ani baziliku Sacré-Coeur. A den jsme opět završili výbornou večeří.

Poslední den nás čekal výlet k Eiffelově věži, symbolu Paříže, kde jsme opět dostali osobní volno. Následovala procházka kolem Martových polí, Invalidovny a mostu Alexandra III. Na Concorde jsme pak opět měli osobní volno.
S Paříží jsme se večer rozloučili projížďkou lodí po Seině. Kolem jedenácté večer jsme se ještě zastavili v Remeši u korunovační katedrály a pak už jsme se vydali na dlouhou cestu zpět do Ostravy.


Jarmila Kompová (sexta A)
 

  • Publikováno: 18.11.2015

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba