gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Vzpomínka na vznik československého státu v hodinách dějepisu

Termín konání akce: 25.10.2018 - 26.10.2018

Studenti vyššího gymnázia a historických seminářů si v předvečer státního svátku připomněli století existence nezávislého československého státu netradiční formou - interpretací textu historického pramene, a to jednoho z nejzásadnějších. Ve čtvrtek 25. října a pátek 26. října pracovali ve svých dějepisných hodinách s kopiemi (faksimilemi) rukopisného návrhu prvního zákona o zřízení československého státu z 28. října 1918.

Zákon  studenti porovnávali s jeho verzí publikovanou v tisku následujícího dne, pátrali v obou dokumentech po základních historických skutečnostech, zjišťovali autorství pramene, okolnosti jeho vzniku, hledali různé textové vrstvy a vše zasazovali s pomocí svých dějepravců či dalších úryvků ze vzpomínek účastníků nekrvavé pražské revoluce do dobového kontextu.

V obou těhto vzpomínkových dnech se ve vestibulu gymnázia po celý den ve smyčce promítal krátký snímek sestavený z dobových fotografií (včetně známých míst ostravských), který rekapituloval celé československé (české) století od roku 1918. Vytvořila jej speciálně pro tuto příležitost a zároveň pro nadcházející studentskou konferenci vedoucí oboru audiovizuální tvorby Slezské univerzity v Opavě Monika Horsáková.

  • Publikováno: 4.11.2018

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba