gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Vzhůru na Skalky!

Za pošmourného sobotního odpoledne vyráží herci Divadelního kroužku v čele s panem profesorem Petrem Horákem ze svinovského nádraží směrem k Novému Jičínu. V souboru panuje příjemná atmosféra a ve vzduchu je cítit očekávání. Po výstupu z vlaku čeká herce cesta přes historické centrum města a pak výstup k netradičnímu místu konání festivalu – přírodnímu amfiteátru na Skalkách. Program letošní "Divadelní dílny" nás zaujal, a tak se většina divadelníků po odehrání Hry na Nový Jičín přesunula z jeviště do hlediště a zhlédla hned několik zajímavých inscenací různého druhu – od improvizačních etud přes klaunské vystoupení akrobatů na zavěšených šálách až po stínové loutkové divadlo. Proluky mezi hlavními body programu byly vyplněny kratšími, převážně hudebními čísly, takže se návštěvníci festivalu v žádném případě nemohli nudit. Mezi divácky nejúspěšnější musí být bezpochyby zařazeno zpracování příběhu princezny Sávitrí na motivy staroindické báje z Mahábháraty v podání divadla Líšeň, které na sebe strhlo pozornost publika a ve mně osobně i ostatních, včetně pana profesora, zanechalo hluboký dojem. Myslím, že i náš příspěvek k festivalu byl přijat kladně a rozhodně bychom se této akce rádi zúčastnili i v příštím školním roce. Však posuďte sami: na kolika akcích se vám poštěstí, abyste byli s přáteli ubytováni v příjemném kempu s výhledem do kraje a loukou plnou atrakcí, vozili se s ostatními na dětské lanovce a v noci mohli pendlovat mezi chatkami a amfiteátrem po lesní cestě za tajemného osvětlení pohřebních svíček? Divadelní dílna se v mnohém liší od všech festivalů, na jakých jsem kdy byla, a má neopakovatelné kouzlo.
 

Markéta Tomášková

 

Více o HŘE NA NOVÝ JIČÍN

Zájezdu se zúčastnili: Václav Kondula (V. A), Kvido Lotrek (V. A), Barbora Staňková (V. A), Sabina Malecová (1. A), Kateřina Olívková (1. A), Matěj Bakeš (VI. A), Iveta Vymazalová (VI. B), Tomáš Baránek (VI. B), Petr Karčmař (VI. B), Dominik Vontor (V. A) a jako doprovod Kateřina Gižová, Michal Hranický a Markéta Tomášková.

Náš dík samozřejmě patří organizátorovi celého zájezdu, autorovi a režisérovi naší inscenace, panu profesoru Petru Horákovi.

 

  • Publikováno: 1.7.2011

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba