gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Vzdělávací program "Zmizelí Romové a Romové dnes" opět na naší škole

Termín konání akce: 1.12.2015

V úterý 1. prosince 2015 na naší škole proběhl vzdělávací program o romském holocaustu, který již po několik let připravují dějepisci našeho gymnázia ve spolupráci s organizací Živá paměť, Muzeem romské kultury v Brně a s podporou MŠMT.
 

V předešlých letech zástupci organizace Živá paměť navštívili naše gymnázium s pamětnicí paní Elinou Machálkovou, která studentům vyprávěla svůj rodinný příběh z doby 2.světové války. Bohužel současný zdravotní stav paní Machálkové neumožňuje její osobní příběh prezentovat na školách. Proto naši přátelé z Živé paměti a Muzea romské kultury v Brně změnili formát vzdělávacího programu, jehož struktura byla letos modifikovaná. V úvodu vyprávěl studentům historik Muzea romské kultury v Brně Michal Schuster o dějinách Romů a romském holocaustu. Svůj výklad vhodně doplnil ukázkami a citacemi pramenů z působivé multimediální prezentace. Po přednášce následovala projekce osobního příběhu pamětnice romského holocaustu Emílie Machálkové, která vzpomínala na dobu pronásledování její rodiny během II. světové války. V závěru byl dán prostor pro dotazy a diskusi.

Na semináři bylo rovněž využito a představeno vzdělávací DVD s video sestřihem pěti zkrácených výpovědí pamětníků, které obsahově pokrývají nejrůznější formy perzekuce romského obyvatelstva na českém a slovenském území v období druhé světové války "Odtud nemáte žádnej návrat..."

Informace o DVD najdete ZDE

    

Petr Šimíček

 

  • Publikováno: 26.11.2015

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba