gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Vzácný host, Lubor Šušlík, besedoval s našimi studenty

Termín konání akce: 17.10.2019

Přesně před měsícem jsme na naší škole přivítali vzácného hosta, pana Lubora Šušlíka, pamětníka téměř všech významných událostí 20. století a celoživotního skauta.

Na setkání jsme se pečlivě připravili a to tak, že studenti kvart a několik studentů – seminaristů, si po přečtení medailonku připravili pro pana Šušlika otázky, které nakonec zaplnily téměř dva papíry ve formátu A4.

Jakmile pan Šušlík předstoupil před studenty (stál celé 2,5 hodiny), okamžitě strhnul pozornost vyprávěním svého životního příběhu plného neskutečných náhod, smůly, štěstí, a to vše s obrovským nadhledem a pokorou. Prvořadé vždy pro něj bylo jednat čestně. Přestože dvakrát unikl trestu nejvyššímu, nebyla z něj cítit vůbec hořkost. Povídání bylo doplněno i dobovými drobnými předměty, texty atd. (potravinové lístky, lístky na oblečení, vysvědčení, medailonky).

Pan Šušlík všechny připravené otázky zodpověděl formou vyprávění, nic nečetl, na nic se nedíval. Vše si pamatoval. Část besedy byla zaměřena na události od Mnichova 1938 do konce války a pak nástupu komunistů k moci.

Bylo to výjimečné setkání, na které budeme dlouho vzpomínat.

Předmětová komise dějepisu
 

  • Publikováno: 24.11.2019

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba