gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Výukový program o Tibetu

Termín konání akce: 17.3.2015

 Předmětová komise zeměpisu připravila 17. března 2015 pro studenty prvních ročníků program o současné situaci v Tibetu. Akce se konala jako doprovodná část kampaně „Vlajka pro Tibet“, ke které se naše gymnázium připojuje řadu let. Našim cílem bylo důkladně přiblížit smysl kampaně a upozornit na porušování lidských práv v Tibetu. 

 V první části programu vystoupil Jiří Sovadina, který posluchače seznámil s geografií a novodobou historií Tibetu. Pozorní studenti byli obeznámeni s okolnostmi a souvislostmi čínské okupace regionu v roce 1950, postavení Tibetu v rámci ČLR a potlačení povstání Tibeťanů 10. března 1959. Přednášející se dále zaměřil na tvrdý postup Číny v následujících desetiletích včetně tzv. kulturní revoluce. 

 
V následující části studenti zhlédli dokumentární snímek Útěk přes Himálaj německé režisérky Maria Blumencron, věnovaný problematice migrace dětí z Tibetu. Neobyčejně strhující dokument zachytil tvrdou realitu dětí, které jejich matky posílají na nebezpečný a často smrtelný pochod přes Himálaj do Nepálu, aby jim dali šanci na školní vzdělání v tibetštině a život ve své vlastní kultuře. Film  našemu gymnáziu zapůjčilo sdružení MOST, které organizuje Festival pro Tibet a s pomocí rozvojových programů pomáhá zlepšit životní situaci tibetského obyvatelstva. 
 
Vyvrcholením programu bylo vystoupení Evy Tendzin (manželky jednoho z pěti Tibeťanů žijících v České republice) z Ostravské univerzity, která se ve své přednášce zaměřila na objasnění současné situace v Tibetu. Odbornice na problematiku tibetského exilu popsala tvrdý kolonizační postup Číny a porušování lidských práv, ze kterého v posledních letech vyvěrá silná frustrace a protesty mladé generace nezřídka vedoucí k nejradikálnější formě protestu - sebeupalování…
 
 
 
 
 

 

  • Publikováno: 17.3.2015

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba