gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Výstava Olga Havlová ve vzpomínkách a fotografiích

Termín konání akce: 21.6.2013 - 18.10.2013

Výstava ostravského Gymnázia Olgy Havlové a Občanského sdružení PANT vznikla u příležitosti 80. výročí narození Olgy Havlové. Na ploše tuctu výstavních panelů není možné zachytit lidský život v jeho neopakovatelné pestrosti, což o životní pouti Olgy Havlové platí dvojnásob. Tvůrci výstavy určené především žákům a studentům se proto záměrně zaměřili na zásadní životní situace, místa, údobí a především na osobní, lidský rozměr jejího portrétu. Výstava je mozaikou vzácných dobových fotografií Bohdana Holomíčka a vzpomínek přátel, spolupracovníků i lidí, kteří Olgu potkali a vzácné setkání jim utkvělo v paměti.

Většina panelů je uvozena stručným shrnutím vybrané životní kapitoly a jejím zasazením do dobového kontextu. Na úvodní rekapitulaci základních životních dat Olgy Havlové (1933-1996) navazují postupně tato témata: Proletářské děvče značně samorostlé, Havel – osudový muž, Za okny StB, Hrádeček, Vašek ve vězení, Hrobka, První dámou, Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové, Mít možnost pomáhat druhým, Chybíš tady, Olgo! a závěrečný panel Havel o Olze. Výstava vznikla v rámci projektu „Moderní dějiny do škol“, který je financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.

Koncepce výstavy, výběr vzpomínek, úvodní texty panelů z dostupné literatury: Petr Šimíček
Autor fotografií: Bohdan Holomíček
Grafické zpracování: Jiří Kantor a Jiří Sovadina
Poděkování patří: Bohdanu Holomíčkovi, Evě Hrubé, Monice Granje z Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové, Anně Freimanové, Petrušce Šustrové a Pavlu Kosatíkovi.

Neformální vernisáž a první instalace výstavy proběhne 21. června 2013 na pražském hudebním festivalu United Islands v rámci scény, která je celý den 80. výročí narození Olgy Havlové věnována.

Slavnostní vernisáž pro žáky a studenty proběhne na našem gymnáziu v rámci dopoledního programu nadačního Dne Olgy Havlové 3. října 2013.

  • Publikováno: 14.6.2013

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba