gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

„Vysokoškolákem na zkoušku“ na Katedře informatiky a počítačů OU

V uplynulých měsících jsem měla možnost zapojit se do vzdělávacího projektu “Vysokoškolákem na zkoušku“, který garantovala Katedra informatiky a počítačů OU. Projekt byl realizován od června do prosince 2017.

Po několik týdnů jsem navštěvovala přednášky ze tří oborů (robotika, inteligentní domy, angličtina v IKT), z nichž jsem si mohla buď některé vybrat, nebo chodit na všechny.

V přednášce na téma Inteligentní domy jsme si vyzkoušeli, jak se programují různé nadstandardní funkce domů, např. budík napojený na žaluzie, které se automaticky vyrolují ve chvíli buzení, nebo regulování několika funkcí jednoho světla stejným vypínačem.
V robotice jsme programovali v Lego Mindstorms. Přednášky Angličtina v IKT se nesly v ryze konverzačním duchu.

Nejlepší byl ale závěr celého projektu, kdy jsme jeli do Techmania Science Center v Plzni. Výborně jsme si to tam užili a vyzkoušeli si hromady zajímavostí, z nichž mnohé jsme pocítili téměř všemi smysly (3D planetárium, vesmírný trenažér, stali jsme se částí obřího joja, naprosto jsme popletli svoje rovnovážné centrum mozku v nakloněné místnosti, kde se obyčejná kovová kulička bez problému kutálela nahoru a mnoho dalšího).

Nedávno proběhla další, poslední exkurze tohoto projektu. Tentokrát jsme jeli do Prahy, kde jsme nejdřív absolvovali hodinu v centru British Council, a potom jsme se dostali až do nejvyšších pater ČVUT.

Účast v projektu mi přinesla spoustu nových informací a hlavně zkušeností, které nepochybně využiji v dalším studiu nebo budoucím povolání.

Alžběta Knápková, kvinta B
 

  • Publikováno: 14.12.2017

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba