gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Výměnný pobyt projektu Comenius v Litvě

Termín konání akce: 24.9.2012 - 30.9.2012

V pořadí již třetí mobilita studentů a pedagogů projektu Comenius „Walk and Learn Local Paths“ proběhla ve dnech 24.-30. 9. 2012 v Litvě, ve městě Varéna. Podruhé se tak setkali studenti a učitelé skupiny A s partnerskými týmy z Litvy, Kypru, Katalánska a Turecka.

Program byl pestrý od rána do večerních hodin. Kochali jsme se překrásnou přírodou, procházeli se v přírodní rezervaci s anglicky a rusky mluvícím průvodcem. Připadali jsme si vskutku jako v pohádce. Terén byl nenáročný až na to, že jsme šli 10 km písčitou cestou.

Dále jsme navštívili etnografické vesnice, jejichž atmosféra nás přenesla zpět o sto let, a zde jsme také ochutnali místní speciality a ti více odvážní vyzkoušeli tradiční saunu. Velmi známou „horu křížů“ jsme obohatili o malý comeniovský křížek s našimi podpisy.

Všechny týmy aktivně participovaly na oslavách Evropského dne jazyků. V konferenční místnosti partnerského gymnázia jsme nejen viděli, ale také předvedli ukázky typických národních tanců a hudby.

Po této velmi formální akci se všichni „comeniovci“ převlékli do sportovního oblečení, sbalili si rezervní kalhoty a vyrazili na canoeing. Všichni si to moc užili, ale na konci byli řádně unaveni a také všem zdravě vyhládlo.

Krásným zážitkem pro nás byla prohlídka hradu Trakai. Coby příslušnící slovansky mluvící země jsme si mohli vychutnat výklad v ruštině i polštině. Naše průvodkyně hovořila samozřejmě anglicky.

V hlavním městě Litvy, Vilniusu, nám nepřálo počasí. Navštívili jsme katolický i pravoslavný kostel, univerzitu a centrum města.

Závěr našeho pobytu byl ve znamení „hřibobraní“. Stánky místních prodejců nabízely místní speciality, houby, hřiby a brusinky.

Příští mobilita proběhne na Kypru v dubnu 2013 a poslední u nás „v srdci Evropy“.

Pracovní tým projektu Comenius
 

  • Publikováno: 11.10.2012

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba