gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Vladan Vítek převzal ocenění od ministra školství

Termín konání akce: 13.12.2018

Úspěšné středoškoláky, kteří zabodovali v mezinárodních soutěžích, 13. prosince 2018 v Karolinu ocenil ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga. Ocenění reprezentovali Českou republiku po celém světě na 18 vědomostních olympiádách z různých předmětů a dalších soutěžích. Mezi oceněnými byli například držitelé zlaté medaile a poháru pro absolutního vítěze Přírodovědné soutěže zemí EU (EUSO), medailisté z Mezinárodní olympiády v astronomii a astrofyzice konané v Pekingu či Mezinárodní olympiády věd o Zemi (IESO) v Thajsku. 

 

 

Náš oceněný student Vladan Vítek o setkání napsal:
„Ve čtvrtek 13. 12. jsem se zúčastnil setkání účastníků mezinárodních soutěží v Praze. Toto setkání bylo odměnou za moji reprezentaci ČR na Mezinárodní olympiádě věd o Zemi v Thajsku. Setkání se konalo za přítomnosti ministra školství Roberta Plagy v nádherných prostorách Vlasteneckého sálu Karolina. Před setkáním pro nás byla připravena komentovaná prohlídka areálu Karolina. Samotný ceremoniál začal studentskou hymnou Gaudeamus igitur následovanou hudebním představením dětského sboru. V průběhu předávání jsme jako dar dostali nádhernou publikaci Věda – velký obrazový průvodce vývojem vědy a techniky a pamětní list. Zde jsem si také užil svoji chvilku slávy, když jsem musel přede všemi promluvit o tom, jak se mi povedlo dvakrát skončit na prvním místě. Slavnostní ceremoniál byl zakončen znovu hudebním představením. Následovala pro mne asi nejpříjemnější část celého setkání, slavnostní raut.“


Probojovat se do mezinárodní soutěže a uspět na světové úrovni je velmi náročné. Čeští středoškoláci uspěli v globální konkurenci bezmála pěti tisíc účastníků. V letošním roce se mezinárodních soutěží zúčastnilo 70 středoškoláků, kteří získali celkem 46 medailí, z toho 11 zlatých, 12 stříbrných, 23 bronzových a 9 čestných uznání.

Mimořádný úspěch zažili čeští reprezentanti na jubilejní 50. Mezinárodní chemické olympiádě, která se konala v Praze stejně jako její první ročník před padesáti lety. Tuzemští středoškoláci zaznamenali nejlepší výsledek v novodobé historii, získali tři zlaté medaile a jednu stříbrnou. Dvě zlaté medaile přivezl z Mezinárodní olympiády věd o Zemi (IESO) v Thajsku také student Gymnázia Olgy Havlové v Ostravě Vladan Vítek, který uspěl v konkurenci dalších 143 soutěžících.

„Vy všichni jste prokázali, že v porovnání se svými vrstevníky z jiných zemí patříte k nejlepším ve svém oboru a moc vám za to děkuji. Vaše úspěchy v mezinárodních soutěžích potvrdily, že na našich školách máme dostatek chytrých žáků, studentů a zároveň schopných učitelů. Jsem přesvědčen, že vy všichni máte nadstandartní předpoklady k tomu, abyste zvládli přestup na vysoké školy, a připravili se tak dobře na řešení praktických úkolů v každodenní práci,“ uvedl ministr Plaga.

Zdroj: MŠMT
 

 

 

  • Publikováno: 18.12.2018

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba