gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Vítězství v celostátním kole Olympiády lidských práv

V letošním školním roce se uskutečnil již 3. ročník Olympiády lidských práv, prestižní soutěže v oblasti prosazování lidských práv a budování právního vědomí mladých lidí, kterou každoročně pořádá spolek Leges humanae. Naše gymnázium reprezentovaly studentky Kristýna Hynková z oktávy A a Kateřina Ochodková ze septimy A.

Soutěži poskytlo svou záštitu mnoho významných osobností a institucí: ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Mgr. Jiří Dienstbier, veřejná ochránkyně práv Mgr. Anna Šabatová, senátorka JUDr. Eliška Wagnerová, Ph.D., předsedkyně Akreditační komise ČR Prof. PhDr. Vladimíra Dvořáková, CSc., poslanec Karel Schwarzenberg, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Magistrát hlavního města Prahy, Informační centrum OSN v Praze a Český helsinský výbor.

Soutěž probíhá ve dvou kolech - školním (online), v němž studenti mají za úkol vyplnit test zaměřený na lidsko-právní problematiku a napsat krátkou esej na jedno ze čtyř témat, rovněž se zaměřením na lidská práva. Ve finále nejlepší účastníci školního kola zpracují esej na zadaná témata a následně formou diskuze obhajují své názory před odbornou porotou.

Školní kolo 3. ročníku Olympiády lidských práv proběhlo ve dnech 6. - 19. 10. 2014. Do letošního ročníku soutěže se přihlásilo celkem 2452 studentů středních škol a gymnázií z celého území České republiky. Online test Kristýna vyplnila velice úspěšně, neboť postoupila mezi 80 nejlepších soutěžících, již se měli zúčastnit dalšího kola soutěže.

Finále Olympiády lidských práv se konalo dne 22. 11. v prostorách Magistrátu hlavního města Prahy. Osmdesátka studentů nejprve v časovém limitu dvou hodin vypracovala esej na jedno ze čtyř témat, jež se týkala převážně ekonomické diplomacie či zahraniční politiky České republiky. Poté následovaly zajímavé přednášky představitelů organizací UNICEF či Amnesty International, zatímco porota pročítala a hodnotila naše eseje.

Brzy odpoledne byla oznámena jména deseti postupujících, již v takzvaném „superfinále“ měli před odbornou porotou obhajovat svou esej a odpovídat na jejich dotazy. V porotě zasedly (stejně jako každý rok) významné osobnosti: Mark Martin – ředitel Amnesty International ČR, Michal Čančík – ředitel ADRA, Pavla Gomba – ředitelka UNICEF ČR, Vladimíra Dvořáková – předsedkyně Akreditační komise ČR, Dagmar Horná – předsedkyně celostátní komise slovenské Olympiády lidských práv, Viliam Figusch – člen celostátní komise slovenské Olympiády lidských práv, Zuzana Durajová – zástupkyně Ligy lidských práv, Barbora Krutáková – zástupkyně Informačního centra OSN v Praze, Marian Švejda – zástupce The Prague Society for International Cooperation a Jaroslav Vondráček – advokát a externí pedagog na Právnické fakultě Univerzity Karlovy.

V podvečer organizátoři konečně vyhlásili výsledky soutěže. Naše Kristýna Hynková se stala její absolutní vítězkou a na krásném 4. místě skončila Kateřina Ochodková. Kromě hodnotných cen a upomínkových předmětů obdržela vítězka také poukaz k exkurzi v Amnesty International. Vítězná esej navíc vyjde v časopise Přítomnost, periodiku senátora Martina Jana Stránského.

Účast v Olympiádě lidských práv byla pro obě studentky nezapomenutelným zážitkem a také velice cennou zkušeností, což rozhodně nelze považovat jen jako prázdnou frázi.
 

Diplom

  • Publikováno: 16.12.2014

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba