gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Vítězství našich studentů v malé kopané

Termín konání akce: 27.9.2018

Poslední zářijový čtvrtek v roce se na naší škole konal tradiční mezigymnaziální turnaj v malé kopané. Víceúčelové hřiště s umělým povrchem v areálu školy hostilo celkem šest celků z ostravských gymnázií. Novinkou v letošním ročníku byla možnost postupu do dalších zápasů v malém fotbale, které se budou konat na jaře, což byla dostatečně velké motivace pro všechna mužstva.

Turnaj byl zahájen okolo osmé hodiny ranní. Ředitel turnaje (p. Kudlík) rozlosoval týmy do dvou tříčlenných skupin. V první skupině se mezi sebou utkalo Wichterlovo gymnázium, Biskupské gymnázium a Gymnázium Pavla Tigrida. V této skupině zcela bezkonkurenčně vyhráli chlapci z Gymnázia Pavla Tigrida, jako druzí postupující skončili hoši z Wichterleho gymnázia. Druhá skupina nabízela daleko vyrovnanější podívanou. V prvním utkání si s přehledem poradilo družstvo Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových s kluky z Matičního gymnázia. Ve druhém zápase došlo konečně na domácí, ti turnaj využili také jako nábor nových členů, kteří by měli tvořit kostru týmu v budoucích letech. Tradiční sestava, kterou doplnili hráči Ježowicz, Hoffman, Jurásek a Bridzik, se v prvním utkání srdnatě rvala s Matičním gymnáziem. O jedinou branku domácích se postaral dlouholetý člen týmu Gabriel Vykopal. I přes územní převahu domácích na konci druhé poloviny skončil zápas smírně a vše nasvědčovalo tomu, že o postupujícím rozhodne poslední „mač“. Domácí hráči byli před duelem pečlivě seznámeni s taktikou hlavního kouče Kudlíka: nedostat více než tři góly a postoupit pouze s jedním bodem. I přesto, že se statečně bojující mužstvo p. Kudlíka nedostalo prakticky na soupeřovu polovinu, odneslo si z utkání porážku pouze 0:1 a tím pádem jasný postup do semifinále.

První semifinále mezi Wichterleho gymnáziem a Sportovním gymnáziem dopadlo podle očekávání, Sportovní gymnázium si vybojovalo první finálové místo. Druhé semifinále bylo o poznání dramatičtější. Domácí výběr, který měl na soupisce tři elitní formace, čelil ambicióznímu výběru z Gymnázia Pavla Tigrida. V utkání šli sice domácí brzy do vedení, o to ovšem vzápětí přišli a těsně před koncem první půlky vstoupil do hry také „faktor rozhodčí“. Sudí během krátkého časového úseku písknul dvě penalty proti bráně hostů.

Šimon Plhák bezpečně proměnil první pokutový kop, u druhého ale lehce zaváhal a dal tak hostům naději na korigování výsledku. Toho soupeři vzápětí využili a průběh zápasu začal nabírat na intenzitě. Velká chvíle Šimona Plháka přišla téměř současně se zazněním sirén. Šimonovi se těsně před koncem zápasu podařilo neskutečným sprintem proběhnout hřiště a skórovat do sítě hostů. V tu chvíli vypukla obrovská radost v táboře domácích a zároveň se na sudího zápasu vrhli téměř všichni hráči z Gymnázia Pavla Tigrida. Rozhodčí enormní tlak ustál a s noblesou odkráčel do kabin.

Chlapci z Gymnázia Pavla Tigrida byli v medailovém boji nakonec úspěšnější a odvezli si třetí místo. Domácí výběr šel, v čele s kapitánem Ondřejem Ježowiczem, do utkání s absolutním favoritem turnaje, Sportovním gymnáziem, s jasnou vizí. Nečekanou posilou se na poslední chvíli stal Tomáš Kaluža, který se vrátil z přespolního běhu a nahradil zraněného Dana Pastrňáka. Vše začalo dle prognóz, krátce po začátku se prosadili fotbalisté ze Sportovního gymnázia. O to větším překvapením bylo to, že se po pár střídáních obrátilo skóre ve prospěch domácích. Jednou brankou se prosadil již zmíněný Tomáš Kaluža.

Do druhé poloviny jsme tedy vstupovali v lepším psychickém rozpoložení, než soupeř, což se začalo velice brzy projevovat. Hosté přišli také s hrou bez brankáře, čím se vytvořil velký tlak, který ale domácí defenziva dokázala zlikvidovat a z protiútoku následovala branka na 3:1. Na konečných 4:1 zvýšil Vojta Kuchta, který byl během zápasu zraněn, a kromě vítězství si odnesl také sádru na pravé noze.

Vojtovi děkujeme a přejeme brzké uzdravení!

Adam Gelnar (3.C)

  • Publikováno: 31.10.2018

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba