gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Vítězové soutěže Eurorebus se vrátili z expedice

Termín konání akce: 18.9.2017 - 23.9.2017

Minulý rok se naše třída (tehdy kvarta B) zúčastnila soutěže Eurorebus, jejíž hlavní cenou byl týdenní zájezd po Evropě a mnoho jiných skvělých cen, jako LCD monitor nebo předplatné časopisu Dnešní svět. A jelikož jsme se umístili na první příčce v celostátním kole, bylo jasné, že odměna nás nemine. Toto září čekala na 9 z nás expedice E.ON Eurorebus. Na cestě nás provázel všemi milovaný profesor Jiří Sovadina. Společně s námi cestovali i výherci ostatních kategorií a nejúspěšnější jednotlivci.

V pondělí 18. 9. jsme již v ranních hodinách opustili Ostravu a jeli jsme do Prahy na místo setkání před budovu Českého rozhlasu. V 11 hodin jsme vyjeli autobusem na naši první zastávku, Šumavu. Po tříhodinové cestě jsme se ubytovali poblíž města Železná Ruda v hotelu Kolibřík a vydali jsme se k Čertovu jezeru. Toto nádherné jezero ledovcového původu se nachází v nadmořské výšce 1030 m. Cesta k němu byla ztížena lehkým deštěm, ale to nás neodradilo a odměnou se nám tak stal nádherný výhled na člověkem nedotčenou krajinu.

Druhý den jsme ještě před devátou hodinou ranní opouštěli Českou republiku a přes Bavorsko jsme dojeli do Německého města Pasov. Ve městě nás čekala prohlídka historického centra a soutok řek Dunaje a Inn. Dále jsme pokračovali do Rakouska do oblasti Solné komory, do města Gmunden. Zde nás bohužel překvapil déšť, a proto jsme si neužili nádherný výhled, který se nám mohl naskytnout. Dále jsme pokračovali prohlídkou zámku Ort na ostrově v jezeře Traunsee. Odpoledne nás čekal přejezd do Hallstattu pod horským masivem Dachstein. Tato oblast byla roku 1997 zařazena na seznam Světového dědictví UNESCO. Není divu, jelikož se jedná o město zasazené do horského masivu s nádherným výhledem na jezero. Bohužel nás déšť pronásledoval i sem. Dále nás autobus převezl do lázeňského města Bad Ischl, kde nás čekalo i ubytování a skvělá večeře.

Ve středu jsme kvůli špatnému počasí absolvovali náhradní program. Původně nás měl čekat odjezd do rakouského Zell am See a přejezd přes nejmohutnější a nejvyšší masiv rakouských Alp. To co nás ale čekalo, v mnohém předčilo naše očekávání. Ráno jsme totiž navštívili Salzburg, rodiště Wolfganga Amadea Mozarta. Toto úchvatné město nás překvapilo svou malebností v kombinaci s nádhernými výhledy z pevnosti Hohensalzburg, na kterou jsme vyjeli pozemní lanovkou. Také jsme navštívili místní trhy, kde jsme mohli ochutnat různá tradiční jídla, například preclíky větší než celý obličej. Odpoledne nás čekala návštěva solných dolů Salzbergwerk Berchtesgaden, která se stala i zlatým hřebem celého programu. Jeli jsme podzemní dráhou pro horníky, klouzali jsme se na dřevěných podzemních skluzavkách, pluli jsme po jezeře v jeskyni za doprovodu hudby a dozvěděli jsme se něco o historii těžby a použití moderních technologií při získávání soli. Po návštěvě dolů jsme přejeli do města Villach, kde nás čekalo i ubytování a výborná večeře.

Čtvrtý den se stal jedním z nejzajímavějších. Ráno jsme vyjeli přes slovinské Julské Alpy a 50 serpentin, které po první světové válce vybudovali ruští zajatci, na jeden z vrcholů, kde se strhla mohutná koulovačka. Poté jsme vyšli k pramenům řeky Soča, která vyvěrá ze skály, a prohlédli jsme si nejvyšší slovinské vodopády. Naše putování pokračovalo autobusem do oblasti Friuli - Venezia Giulia v Itálii. Odpoledne jsme se v přímořském středisku Jesolo dočkali nádherného počasí, a proto jsme neváhali a urychleně jsme se přesunuli k moři. V jeden den se nám tak poštěstilo zažít sněhovou bitvu i koupání v moři. Po tomto nezapomenutelném zážitku nás čekala ještě nezapomenutelnější tříchodová večeře.

Následujícího rána jsme vyjeli lodí z Punta Sabbioni přes Benátskou lagunu do historického města Benátky, kde nás čekala celodenní prohlídka tohoto jedinečného historického města s dominantami jako je Dóžecí palác na náměstí sv. Marka, Bazilika sv. Marka v byzantském slohu, slavný Ponte di Rialto přes Canal Grande a další. Dokonce při naší návštěvě do města náhodou zavítal i Italský prezident. Odpoledne jsme se vrátili lodí do Punta Sabbioni, kde nás opět čekala tříchodová večeře a poté noční přejezd do Prahy, odkud jsme se v ranních hodinách vydali vlakem zpět do Ostravy.

Tento zájezd se nám stal nezapomenutelnou zkušeností a nesmírně nás obohatil o mnoho neskutečných zážitků. Proto se i letos účastníme soutěže Eurorebus...

                   Tereza Kovářová, kvinta B

  • Publikováno: 26.9.2017

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba