gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Vít Pískovský úspěšným řešitelem prestižní mezinárodní matematické soutěže pro studenty univerzit z celého světa

Termín konání akce: 13.4.2018

Nadějní matematici z celého světa v pátek 13. dubna změřili své síly v Ostravě na prestižní soutěži Vojtěch Jarník International Mathematical Competition. Soutěž, která je nejstarším matematickým kláním v Evropské unii, se konala na Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity. Přilákala nejlepší studenty matematiky z desítek univerzit z Evropy, ale i Gruzie nebo Argentiny.

Již podruhé se soutěže zúčastnil náš student oktávy B Vít Pískovský. Mezi 71 soutěžícími I. kategorie se neztratil. Stal se úspěšným řešitelem, v žebříčku studentů českých univerzit se umístil na úžasném třetím místě!
 

Bylo mi ctí se podruhé v životě zúčastnit této soutěže. Úlohy byly vybrány mimořádně dobře a vyžadovaly poměrně neohrané matematické triky. Ačkoli mé řešení třetí úlohy je jen částečné, považuji ho za nejcennější úspěch v soutěži, neboť se mi povedlo nalézt pěknou a netradiční geometrickou intuici pro dokazovanou nerovnost. Největším přínosem každé soutěže je budování vztahů s druhými. Zde bych rád vyjádřil svou vděčnost za rozhovory o matematické biologii a biochemii s mým kamarádem Markem z Mnichova. Přednáška o logických limitách matematiky byla také velmi obohacující. Vyvstala z ní zajímavá otázka, která je řešitelná obyčejnou středoškolskou matematikou. Prvnímu, kdo najde chybu v níže uvedeném důkazu, věnuji čokoládu. Těším se na další ročník a také děkuji celému organizačnímu týmu Ostravské univerzity v čele s doc. Janem Šustekem za přípravu skvělého letošního ročníku.

S pozdravem

Vítek Pískovský

Domácí úkol

 

Více o soutěži najdete na http://vjimc.osu.cz/.

  • Publikováno: 3.5.2018

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba