gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Víkendová řemesla v rámci projektu Erasmus

Termín konání akce: 23.3.2019 - 24.3.2019

Ve dnech 23.–24. 3. 2019 jsme se vypravili s třicetičlennou skupinkou našich „erasmáků“ (pod velením paní profesorky Strýčkové, Musálkové a jejich pravé ruky Aleca) na Erasmus víkend.

V brzkých ranních hodinách jsme nasedli do autobusu směr Vrbno pod Pradědem. Na mnoha z našich účastníků byla znát únava, zatímco nás příjemný hlas paní profesorky Strýčkové z autobusového mikrofonu seznamoval s programem. Našim prvním cílem byla malá soukromá sklárna Jakub, kde jsme kromě zajímavého výkladu dostali možnost vyzkoušet si foukání skla – o zájemce nebyla nouze. Po nakoupení suvenýrů jsme se za krásného počasí vrátili zpět k autobusu.

Následoval další bod programu, a to Ruční papírna Velké Losiny. Jelikož jsme na místo dorazili dříve, mohli jsme si užít nadále trvajícího pěkného počasí dle libosti. Po tomto hodinovém odpočinku jsme se přemístili do samotné papírny. Během exkurze jsme si mohli vyrobit vlastní papír. Exkurze dále pokračovala prohlídkou muzea, během které jsme zhlédli krátký dokument o výrobě a zpracování papíru. Po skončení nás autobus dovezl na místo našeho pobytu – Ekofarmu Orlí Vrch. Během cesty většina z nás podlehla vyčerpání, avšak po příjezdu na místo naši pozornost upoutalo množství zvířat, zejména výskyt pštrosů. Po večeři jsme pracovali na materiálech týkajících se jak celého projektu, tak rychle se blížící mobility v Katalánsku.

Druhý den jsme začali výbornou snídaní skládající se z domácího chleba a skvělého borůvkového koláče. Po snídani následovala série workshopů, v rámci kterých jsme si mohli vyzkoušet paličkování, zdobení perníčků a výrobu „vizovického“ pečiva. Celý pobyt byl zakončen vesele, a to obědem, po kterém jsme se vydali na zpáteční cestu domů.
 

  • Publikováno: 17.4.2019

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba