gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

VI. ročník Příběhů bezpráví na GOH

Letošní ročník Příběhů bezpráví na našem gymnáziu jsme zasvětili době normalizace, disentu a undergroundu. Promítali jsme studentům film The Plastic People of the Universe (Jana Chytilová / ČR / 2001), který zachycuje vývoj legendární undergroundové skupiny, její pronásledování komunistickou mocí a démonizaci jejich členů i fanoušků před československou veřejností.

Hudba jako produkt nespoutané mysli, tak vnímali svou tvorbu nekonformní hudebníci ze skupiny The Plastic People of the Universe – kultovní kapely československého undergroundu. Skupina vznikla v září 1968 a už od počátku byla komunistickému režimu trnem v oku. „Plastici“ se totiž odmítali účastnit veřejných přehrávek v rámci cenzurní praxe. Začalo tak zatýkání, výslechy a věznění nezávislých muzikantů. Po monstrprocesu s Plastiky se začala formovat občanská iniciativa Charta 77. Dokument Jany Chytilové ukazuje, jakou roli může plnit hudba v procesu ustavování svobody v totalitním státě.

Se studenty se pak podělil o své zážitky ostravský disident a signatář Charty 77 Jan Král. Jeho vzpomínky na život opozice v Ostravě 80. let minulého století jistě mnohé posluchače velmi překvapily. Honza vyprávěl o policejní šikaně, persekuci chartistů, samizdatech a distribuci nahrávek zakázaných kapel, o strastiplném putování na utajené koncerty a také citoval z textů Ivana Martina Jirouse. Snažil se studentům vysvětlit, že svoboda, kterou si dnes užívají, není samozřejmostí.

  • Publikováno: 11.12.2010

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba