gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Verdunský mlýnek na maso po 100 letech

Termín konání akce: 24.11.2016 - 28.11.2016

V polovině listopadu 2016 oslovila naše gymnázium Bc. Barbora Gollová z Krajského úřadu Moravskoslezského kraje s nabídkou účasti v projektu Erasmus+. Jednalo se o mezinárodní setkání studentů středních škol z několika zemí (Německo, Belgie, Francie, Lucembursko a Česká republika) ve Verdunu u příležitosti 100. výročí této krvavé bitvy také označované jako “verdunský mlýnek na maso”. Padl na nás nelehký úkol. Vybrat jednoho studenta, který zvládá dobře nejen francouzský, ale i anglický jazyk a zároveň se zajímá o dějiny 20. století. Po pečlivé úvaze byl zvolen student kvinty B Michal Čížek, který se Vám v následujícím textu svěřuje se svými dojmy.

Na konci listopadu 2016 se z iniciativy francouzského regionu Lotrinsko vydalo 8 lidí, tj. 5 studentů a 3 doprovázející z Moravskoslezského kraje, na historickou konferenci do města Verdun. Setkání neslo název 12e Rencontres Internationale de Paix.

Během této 6denní akce jsme navštívili místa bitev, viděli jsme kryptu, do níž byly uloženy ostatky 130 000 lidí a okolo níž bylo v přesných řadách vyrovnáno 16 000 hrobů francouzských vojáků.

Následně jsme debatovali o takových věcech, jako jsou například mír v Evropě, struktura EU nebo současné konflikty ve světě.

Mimoto jsme se zúčastnili množství workshopů, dali jsme si typické lotrinské speciality. Na závěr jsme se prošli na vánočních trzích historického města Metz.


Přestože se nikoli se všemi francouzskými ideály světového míru, funkce a účelu EU dalo souhlasit, jsem přesvědčen, že všechny účastníky – Čechy, Francouze, Lucemburčany a hlavně Němce – vzájemná debata obohatila jak z historického, tak jazykového hlediska.

Mgr. Pavla Sláčalová, Michal Čížek
 

  • Publikováno: 15.12.2016

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba