gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Varvara Šatunová a vavříny v Aréně plné krásných slov

Termín konání akce: 13.12.2012

Čtvrteční dopoledne 13. prosince 2012 patřilo již devatenáctému ročníku recitační soutěže, kterou naše gymnázium několik posledních let pořádá ve spolupráci s Komorní scénou Aréna v Ostravě.

Letos byla tato akce pojata navíc jako součást celoročních oslav 40. výročí Gymnázia Olgy Havlové.

V divadelním sále Arény, útulném tentokrát o to víc, že venkovní teplota klesla pod mínus deset stupňů Celsia, se ve čtvrtek ráno sešli středoškolští recitátoři z osmi gymnázií Ostravy a okolí, kteří se pak po celé dopoledne starali o působivou, emotivní přehlídku básnických i prozaických vystoupení. Za kulatými stolky „porotců“ se kochali pedagogové zúčastněných škol i herec Komorní scény Aréna Michal Čapka, který se na hodnocení výkonů podílel už šestým rokem. Řekl bych, že se mezi mladými obdivovateli krásného mluveného slova stále dobře baví, a doufám, že nám svou přízeň – stejně jako celé divadlo Aréna – zachová i do příštích let. Nesmím zapomenout ani na našeho studenta tercie, skvělého kytaristu Vítka Pískovského, který publikum během dopoledne oblažoval svou mistrovskou hrou, a troufám si říct, že za ni sklízel největší ovace vůbec. Zaslouženě. Konkurovat mu mohl snad jen kolega Petr Smolák z Wichterlova gymnázia, který se před koncem soutěže rozhodl neplánovaně vstoupit do děje a uchvátil nás všechny profesionální recitací Holanovy básně ze sbírky Rudoarmějci. Škoda, že jsme nepočítali s diplomem navíc.

Máme velikou radost, že jako nejlepší recitátorku poezie porota ocenila naši Varvaru Šatunovou, jejíž pojetí básně „Země mluví“ od Viktora Dyka bylo v tom nejlepším slova smyslu mrazivé. Velké úspěchy letos slavilo i Biskupské gymnázium z Ostravy-Poruby, neboť zdejší interpreti obsadili v soutěži hned tři příčky. Všem je nám ale jasné, že o „dobývání“ cen a diplomů tu nikomu rozhodně nešlo.

A tak jsme v Aréně strávili další nevýslovně příjemný den a určitě nebudu mluvit jen za sebe, když napíšu, že se mi odtud – z toho společného vlnění - ani nechtělo odcházet. Mráz nebyl rozhodně tou hlavní příčinou. Znám jen velmi málo akcí a událostí, jež by se vyznačovaly podobně přátelskou a vstřícnou náladou jako Aréna plná krásných slov. Děkuji všem, kteří po včerejšku vědí, o čem mluvím, a těším se na shledanou.

Lukáš Bárta

Výsledky XIX. ročníku:

POEZIE

1. Varvara Šatunová – Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava
2. Martin Curylo – Biskupské gymnázium, Ostrava
3. Eliška Adamovská – Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská

PRÓZA

1. Štěpán Vranešic – Biskupské gymnázium, Ostrava
2. Eliška Brumovská – Biskupské gymnázium, Ostrava
3. Tereza Agelová – Wichterlovo gymnázium, Ostrava

Čestné uznání Aneb „Cena skleněné koule Michala Čapky“

Tereza Menšíková – Biskupské gymnázium, Ostrava
 

  • Publikováno: 14.12.2012

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba