gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Vánoční Vídeň

Termín konání akce: 18.12.2018

Když se v prosinci zmíní Vídeň, patrně každému se vybaví vídeňské vánoční trhy, zejména asi ten nejznámější z nich – Christkindelmarkt. A právě tam se 18. 12. 2018 vypravili již poněkolikáté žáci vyššího gymnázia, aby v adventním období nasáli tu pravou vánoční atmosféru a aby si v praxi prožili to, o čem se jinak jen učí ve škole. Vánoce v Rakousku.
 

Vánoční trhy ani atmosféra Vídně myslím nikoho nezklamaly. Všem přecházely oči nad pompézní výzdobou a množstvím nejrůznějších tradičních výrobků ve stáncích, čichové orgány do sebe nasávaly vánoční vůně a všude zněly koledy. Při prohlídce centra města jsme si také ukázali nejznámější památky a měli jsme štěstí, neboť jsme si mohli prohlédnout zblízka i bílé lipicány, kteří kolem nás zrovna procházeli na trénink do prostor jezdecké školy.

V rámci exkurze ale také vždy poznáváme kulturu a historii naší sousední země. Tentokrát jsme se vydali do Hofburgu, císařské rezidence, kde jsme si prohlédli císařské apartmány a tzv. Silberkammer se spoustou dvorního nádobí a náčiní a poučili se o tom, jak žili Habsburkové a císařský dvůr. Všechny zaujal zejména životní příběh Alžběty Bavorské, ženy Františka Josefa I., známé jako „císařovna Sissi“.

Po dni stráveném ve vánočním městě se nám těžce vracelo do reality. Tou byla bohužel i vídeňská podvečerní dopravní špička, ve které jsme na celou hodinu uvázli. Ale ačkoli se nám z tohoto důvodu příjezd do Ostravy trochu posunul do nočních hodin, náladu nám to nezkazilo a domů jsme si dovezli spoustu informací, zážitků a vánočních drobností či suvenýrů.
Takže za rok zase na shledanou…

Jana Lorber
 

  • Publikováno: 16.1.2019

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba