gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Vánoční Vídeň (2010)

KOUZLO VÍDEŇSKÉHO ADVENTU
Dne 16. prosince 2010 pořádala naše škola již tradiční exkurzi do Vídně. Také letos byl zájem ze strany studentů značný, protože se každý těšil na vánoční atmosféru tohoto nádherného historického města.
 

 

Sešli jsme se brzy ráno ve velmi mrazivém počasí, teploměr ukazoval – 16°C. Teplé oblečení a termoska s horkým čajem nechyběla ve výbavě ani těch nejotrlejších jedinců. Po necelých čtyřech hodinách cesty pohodlným autobusem mohla naše předvánoční procházka začít. Nejdříve jsme zamířili na Stephansplatz, kde jsme si prohlédli gotickou katedrálu Stephansdom – „duši města“. Ulice Kärtnerstraße nás zavedla ke Státní opeře a dále až k Parlamentu a vídeňské Nové radnici. Další částí programu byla návštěva hradu Hofburg s exkurzí do muzea císařovny Sisi, císařských apartmánů a Silberkammer. Zde jsme měli možnost nahlédnout do života císařovny Sisi a jejího muže. Zatím se venku sešeřilo a nastal ten pravý čas, abychom se vypravili na tradiční vánoční trh.

Osvětlené večerní uličky v nás probudily opravdovou vánoční náladu. Rozzářené stánky přitahovaly sladkou vůní punče nebo pečených kaštanů a tomu se jen stěží dalo odolat. Myslím, že o takový zážitek by se v adventním čase neměl nikdo nechat připravit.

Helena Zárubová, kvinta B

 

  • Publikováno: 20.12.2010

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba