gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Václav Havel tady a teď - Michael Žantovský na naší škole

Termín konání akce: 10.5.2016

V úterý 10. května 2016 navštívil naši školu vzácný host, diplomat (bývalý velvyslanec ČR v USA, Izraeli a Velké Británii), překladatel z angličtiny, tlumočník, psycholog, publicista, spisovatel a textař Michael Žantovský. Setkání, které moderoval Petr Šimíček, se uskutečnilo ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla v Praze a bylo určeno studentům 1.A a kvinty A. 

Jsou myšlenky prvního polistopadového prezidenta stále živé? Mají k dnešku skutečně co říci? Jak k odkazu Václava Havla vlastně přistupovat? A jakou roli v tomto přibližování života a díla jedné z nejvýraznějších osobností českých dějin 20. století hraje Knihovna Václava Havla?

Během setkání se studenty Michael Žantovský jako dlouholetý Havlův přítel a stávající ředitel Knihovny Václava Havla mluvil nejen o osobnosti dramatika, disidenta a našeho prvního polistopadového prezidenta, ale také o jeho ženě Olze, jejich společné činnosti v samizdatu, o počátcích prezidentské dráhy a především o hodnotách, které Václav Havel ctil a dodnes tvoří jeho myšlenkový odkaz. Zároveň studentům přiblížil počátky svobodné československé diplomacie po listopadu 1989, osvětlil jim smysl práce velvyslance a letmo popsal své diplomatické mise, pohovořil také o svých úspěšných knihách - biografii Havel a románu Ochlazení. Moderovaná přednáška nakonec vyústila do pestré debaty, v níž padaly dotazy z řad studentů i učitelů gymnázia.

Michael Žantovský
Michael Žantovský je od 1. září 2015 ředitelem Knihovny Václava Havla. Předtím byl velvyslancem České republiky ve Spojeném království, v Izraeli a Spojených státech amerických. Vystudoval psychologii na Karlově univerzitě a McGill University v Montrealu a působil jako vědecký pracovník ve Výzkumném ústavu psychiatrickém v Praze. V osmdesátých letech 20. století působil jako nezávislý překladatel, publicista a textař. Přeložil do češtiny více než padesát děl moderní anglo-americké prózy, poezie a dramatu. Přispíval do samizdatového tisku, od roku 1988 byl pražským dopisovatelem agentury Reuters. Napsal též knihu o životě a díle Woodyho Allena. V roce 2008 vydal pod jménem Daniel Wolf román Ochlazení o dramatické krizi ve vztazích mezi Evropou a Ruskem, který v mnohém předznamenal skutečné události. Je autorem životopisu zesnulého prezidenta HAVEL, který vyšel v češtině, angličtině a dalších jazycích v listopadu 2014.
V listopadu 1989 spoluzakládal Občanské fórum a v prosinci 1989 se stal jeho tiskovým mluvčím. V lednu 1990 se stal tiskovým tajemníkem a mluvčím prezidenta Václava Havla. Byl také politickým koordinátorem kanceláře prezidenta. V letech 1996-2002 byl senátorem Parlamentu ČR a předsedou senátního Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. V letech 1997 a 2001-2 byl předsedou Občanské demokratické aliance. Je předsedou správní rady Aspen Institute Prague, členem programové rady konference Forum 2000 a členem správní rady newyorské Václav Havel Library Foundation.

Knihovna Václava Havla
Knihovna Václava Havla shromažďuje, zkoumá, zveřejňuje, šíří a hájí myšlenkový, literární a politický odkaz velké postavy moderních českých dějin - spisovatele, dramatika, myslitele, bojovníka za lidská práva a československého a českého prezidenta. Zabývá se také osobnostmi, událostmi a jevy, které s odkazem Václava Havla souvisí, a snaží se je přibližovat a zasazovat do dobového i současného kontextu.
Od srpna 2014 sídlí Knihovna Václava Havla na adrese Ostrovní 13, Praha 1. Přízemní prostory této budovy jsou věnovány expozici "Václav Havel aneb Havel v kostce" a klubovým akcím Knihovny VH: pořádání nejrůznějších seminářů, autorských čtení, výstavy, přednášek, koncertů a divadelních představení. V prvním patře se nachází kanceláře, archiv, průběžně doplňovaná knihovna a badatelna pro veřejnost.

Mezi hlavní poslání Knihovny Václava Havla patří
- organizovat archivní, archivně badatelské, dokumentační a knihovnické činnosti zaměřené na dílo Václava Havla a dokumenty či věci s jeho působením související, včetně odborné analýzy jejich vlivu na život a sebereflexi společnosti
- formou expozic, debat, autorských čtení, divadelních představení, koncertů, přednášek a dalších kulturních akcí přibližovat široké i odborné veřejnosti historický význam zápasu za lidská práva a svobody v době totality a tvorbu občanské společnosti v době budování demokracie
- organizovat vědecký výzkum a publikační činnost mapující „havlovský“ svět

  • Publikováno: 10.5.2016

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba